szongáriai cselőpók / pokoli cselőpók

szongáriai cselőpók / pokoli cselőpók

Hazánk legnagyobb termetű pókja a szongáriai cselőpók L. singoriensis (1-es képek) és valamivel kisebb rokona a pokoli cselőpók G. vultuosa (2-es képek) egymással könnyen összetéveszthetőek gyakorlatlan szem számára . Alkatuk hasonló, színezetükben sok az átfedés, mintázatuk is elég változékony.
Életmódjuk szinte megegyező, mindkettő faj földalatti függőleges tárnákban éli élete nagyrészt, azt csak ritka esetekben hagyja el. A hímek párkereséskor kóborolva kutatják a nőstény tárnáját, ilyenkor kerülnek leggyakrabban szem elé, illetve ősszel amikor telelőhelyet keresnek maguknak.
E két farkaspókunk élőhelyében is átfedések találhatók, a G. vultuosa azonban inkább megtalálható városokban, megművelt területeken, mint nagyobb termetű rokona. Viszont határozásban ez sem nyújt biztos támpontot.
Általánosságban elmondható, hogy habitusra a L. singoriensis vaskosabb-tömbzsibb testalkatú, dúsabb szőrzettel rendelkezik. A lábain erőteljesebben mintázot, illetve az utótesttén kevésbé hangsúlyos a lándzsa alakú jegy, mint a G. vultuosa esetében.

szongáriai cselőpók pokoli cselőpók

Ezek viszont nem egzakt bélyegek mert egyedenként változhatnak akárcsak a színezetük.
A két faj hasonloságát jól mutatja hogy, a Magyar Wikipédia szongáriai cselőpókról szóló cikkében a képeken a G. vultuosa látható. Egzakt különbség a két faj között a térdíz ventrális oldalának színezete. Ez a L. singoriensis (1-es) esetében mindig fekete, míg a G. vultuosa(2es) esetében fehér vagy sárga:

szongáriai cselőpók

pokoli cselőpók

szongáriai cselőpók

pokoli cselőpók

Ez a jegy mind a négy pár lábon megtalálható.
A másik hasonlóan biztos jegy a combok ventrális oldali szőrözöttsége. Ez a L. singoriensis (1-es kép) esetében, mindig dús, hosszú kefeszerű. A G. vultuosa esetében azonban, rövid, a combízhez simuló.

szongáriai cselőpók

pokoli cselőpók

Összességében ezek a jegyek alapján a két faj terepen minimális gyakorlattal is jól elkülöníthető.

szongáriai cselőpók

pokoli cselőpók

Mindkét faj hazánkban védett. Eszmei értékük 5000Ft.

Köszönet a képek szerkesztésében nyújtott segítségért Kárpáti Marcellnak.


Írta: Karl Csaba 2017.11.25.