Segédlet az oldal határozói számára

Határozási jogosultság

Az oldalon találatokat bárki rögzíthet, ami során javasolt határozás adható meg. Ezeknek a jóváhagyása manuálisan történik, ezt az oldal határozói végzik. Ennek oka az, hogy így elkerülhetőek lesznek, de legalábbis csökkenthetjük a félrehatározásokat. A felhasználó azzal, hogy kijelöli a javasolt fajt, segíti a határozók munkáját, így a határozás sokkal gyorsabban történhet. Erről később írok részletesen.
Ha határozói jogosultsággal rendelkező felhasználó rögzít új találatot, akkor rögzítésnél meg tudja adni, hogy az automatikusan határozásnak számítson, így nem kell végigjárni a határozási folyamatot.
Ha ismersz egy csoportot és szeretnél csatlakozni a határozók közé, akkor kérlek lépj kapcsolatba velem a következő emailcímen: info@izeltlabuak.hu .
Amint határozói jogot adtam, státuszváltozás történik, ezért ki és be kell lépni az oldalon és onnantól látszódni fognak a határozáshoz szükséges részek.

Határozott státusz

A következő besorolás szerinti oldalak léteznek:

Ha egy állat határozva lett, akkor azonnal megjelenik a felsorolt oldalakon.
A találat oldalán (pl. itt) megjelenik a feltöltő által javasolt határozás és a jóváhagyott is, a határozást végző, vagy jóváhagyó személy nevével.

A határozás menete

Még nem határozott találat

Még nem határozott találat Fotó: Varga Szabolcs

Határozni több aloldalon is lehet. A találat oldalán, a legújabb találatok oldalon, a felhasználó csoportja oldalon és a határozás nélküli fajok oldalon.

- Legújabb találatok oldal:

A fejlécben lévő 'Összes találat' menüpontból érhető el. Itt lehet szűrni rendekre.

- Határozás nélküli fajok oldal:

A felhasználói legördülő menü 'Határozás nélküli fajok' menüpontból érhető el. Itt lehet szűrni rendekre, azon belül családokra is.

- Felhasználó csoportja oldal (Példa):

A felhasználó profil oldaláról és a találat oldalról érhető el.

- Találat oldala (Példa):

A fenti három aloldalról érhető el.

Határozás után a találat adatainál látszik a határozó személye. Ha korábban több határozás történt egy találatra, akkor a találat oldal alján ezek fel vannak sorolva. Ez a lista határozók számára látható.

Van egy listánk arról, hogy időrendben kik határoztak találatokat. Ez a fejlécben felhasználói legördülő menüből érhető el Határozás log néven.

A fenti esetekben a határozás helyben történhet, anélkül, hogy elnavigálnánk az oldalról. Az első 3 példában a különböző találatok képekkel együtt galériaszerűen vannak egymás után felsorolva.
A képek alatt látható, hogy a feltöltő mit jelölt meg javasolt határozásként, vagy ha már határozva van, akkor a határozást látjuk.
A képek alatt található egy 'Határozás' link. Ezt megnyomva megnyílik a határozás felülete. Ha a javasolt faj helyes, akkor akkor azt az 'Elfogadás' gombbal egyből elfogadhatjuk, az ablakot elmentve a határozás jóvá lesz hagyva. Ha nincs javasolt határozás, vagy nem megfelelően lett megadva, akkor a helyes határozás itt megadható. A rend (vagy más nagyobb csoport) kiválasztása után ha a faj mezőben elkezdjük gépelni a kívánt nevet, akkor egy listában megkapjuk a lehetőségeket. Ezekből válasszuk ki a megfelelőt. Itt csak nemet, vagy családot is kiválaszthatunk, ha fajra határozás nem lehetséges.
Vannak olyan fajok, amiknek a faj oldala a felhasználók számára nem látszódik, de határozni már lehetséges rá. Ennek az az oka, hogy az a csoport még nincs átnézve, feldolgozva olyan szinten, hogy a felhasználók elé lehessen tárni.

Találat határozása Szerző: Sámoly Attila, találat oldala

Találat határozása Szerző: qzsolo, találat oldala

A határozás részei

Határozás során a következőket állíthatjuk be:

 • - Felhasználó által megadott javasolt határozás Ezt határozóként elfogadhatjuk (Elfogadom gomb), vagy megváltoztathatjuk.
 • - Határozva, mint (rend, alrend, ...) Rend, vagy más nagyobb csoport megadása.
 • - Határozva, mint (család, nem, faj) Rend kiválasztása után lehet kitölteni. . Családot, alcsaládot, nemet, nemzetséget, vagy fajt lehet itt megadni. Amint elkezdjük gépelni a kívánt nevet, egy legördülő listában megjelennek a lehetőségek, innen válasszuk ki, amire határozni szeretnénk.
  Vannak olyan nevek, amik előtt felkiáltójel szerepel. Ezek olyan esetek, amikre határozni már lehet, de a faj oldala még nem publikus, mivel a fajok listája még véglegesítésre vár.
 • - Határozó személyének beállítása: Alapértelmezettként a belépett felhasználó az, de ettől el lehet térni.
 • - Ivar: Lehetséges értékek: nincs megadva, hím, nőstény, copula
 • - Fejlődési szakasz: pete, lárva, imágó, stb. A különböző rendekhez tartozó lehetséges fejlődési szakaszok jelenleg vegyesen szerepelnek a listában.
 • - Cf.: Kb. 99%-ig biztos, hogy a megjelölt faj.
 • - Lezárom a határozást, tovább nem határozható: Akkor lehet ezt használni, ha csak genusig, vagy csak családig lehet határozni.
  Ha ez be van jelölve, akkor onnantól nem jelenik meg a határozás nélküli találatok listájában.

Határozási irányelvek

 • - ha a kép minősége, nem engedi, vagy a határozáshoz szükséges bélyegek nem láthatók, lehetséges csak nemre, vagy csak családra határozni, vagy akár csak rendre.
  A határozás nélküli fajok oldalán csak azok szerepelnek, amik nem lettek fajra határozva.
 • - ha egy találatról nem lehet egyértelműen megmondani a fajt, akkor határozásnál be lehet pipálni a 'Lezárom a határozást, tovább nem határozható.' checkboxot, így az többet nem jelenik meg azon az oldalon, nem 'szemeteli' tele azt.
 • - ha egy találat nagyon valószínű, hogy egy fajhoz tartozik, de fennáll az esélye, hogy mégis más, akkor a 'cf' kapcsolót is be lehet pipálni. Én ezt személy szerint nem szeretem. Ha valamiben nem vagyok biztos, akkor vagy genuson hagyom, vagy fajpárokat adok meg (lásd később). El tudom viszont képzelni azt, hogy ennek bizonyos esetekben van értelme.
 • - említettem már a fajcsoportokat. Ezeknek akkor van jelentősége, ha kép alapján le lehet szűkíteni a lehetséges fajokat két, vagy három fajra, de biztosat nem mondhatunk, mert a határozáshoz szükséges bélyegek vagy ivarszervi vizsgálat után láthatóak, vagy olyan helyen vannak, hogy az fotóról éppen nem látszik.
  A jelenleg elérhető fajpárokat, fajhármasok a részletes fajlista oldalon, az oldal alján találhatók.
  Példa nagylepkék esetében: https://www.izeltlabuak.hu/nagylepkek/fajlista/reszletes A fajcsoportok többségéhez indoklás is tartozik. Amennyiben fajpárra határozunk, akkor a találat mindkét (vagy mindhárom) faj térképén megjelenik, megkülönböztetve. A fajcsoportnak külön oldala is van.
 • A határozás nélküli találatok oldalon ( pl. https://www.izeltlabuak.hu/nincshatarozva/rend/4 ) szűrni lehet családokra is, pl. https://www.izeltlabuak.hu/nincshatarozva/csalad/312 Ez az adott csoport szakértőinek nyújt segítséget.

Ha biztos határozást nem tudunk tenni, akkor tehát a fentiek tekintetében több lehetőség is adott.


Írta: Károlyi Balázs 2018.04.03.