A nagy zugpók (Eratigena atrica C. L. Koch, 1843) hazai elterjedése, terepi határozása

nagy zugpók (Eratigena atrica)

nagy zugpók nőstény
Szerző: Karl Csaba

nagy zugpók (Eratigena atrica)

nagy zugpók hím
Szerző: Karl Csaba

Tartalom

Bevezetés

E rövid írás aktualitását a hazai lakóépületekben gyakori házi zugpókunk (Tegenaria domestica (Clerck, 1757)) mellett újabb, épületlakó fajként hazánkban is megjelent nagy zugpók (Eratigena atrica C. L. Koch, 1843) egyre gyakoribb feltűnése adta.

A nagy zugpók Európában honos faj. Közép-Európában tipikus épületlakó pók. Ma már megtalálható a kontinens több országában, ezek között hazánkban is.

Életmód

A két faj életmódja megegyező.
A lakóépületek külső, belső részén általában sarkokban a talajnál magasabban készítik jellegzetes lakóhálójukat.

nagy zugpók (Eratigena atrica)

házi zugpók lakóhálója
Szerző: Karl Csaba

Éjszakai életmódot folytatnak, nappalokat a háló végén található csőben töltik. A háló elkoszolódása esetén rendszerint a régi háló felett készítik el új otthonukat. A lakóhálót jellemzően csak a hímek hagyják el a párzási időszakban nőstények után kutatva.

Elterjedés

A házi zugpók hazánkban mindenhol megtalálható. A nagy zugpók hazai elterjedéséről publikáció eddig nem jelent meg.

Loksa Imre 1969-ben feltételezte a faj hazai előfordulását (Loksa, 1969), de bizonyító példánya híján még legutóbb elkészült 1999-es fajlistában (Samu, Szinetár, 1999) sem szerepelt. Így joggal feltételezhetjük hogy az elmúlt két évtized során került behurcolásra az országba. A terjedésében valószínűsíthetőleg a folyami kereskedelem megnövekedése is szerepet játszott, mivel ahogy hazánkban, így Európa több országában is olyan nagyvárosokból kerültek elő az első példányai, amelyek nagyobb folyók partján fekszenek.

Hazánkban az első példányokról Budapest és környékéről érkeztek gyanúra okot adó (sajnos nem túl jó minőségű) fényképek az interneten, de bizonyító példány nem állt rendelkezésre.

2017 őszén internetes bulvár cikkek hatására, egyre több zugpókról érkeztek hozzám határozásra fotók. A legtöbb esetben házi illetve réti zugpók szerepelt a képeken, viszont pár példány felkeltette az érdeklődésemet. Mivel hazánkból nem publikált faj, így ivarszervi vizsgálatra volt szükség a száz százalékos határozáshoz. Dr. Szinetár Csaba megkeresésemre reagálva elmondta, az ő véleménye szerint is az ominózus képeken a nagy zugpók példányai láthatóak valószínűleg. Közölte, ő is kapott Budapest és környékéről fényképeket erről a fajról.

A faj általam vizsgált első példánya 2018 februárjában került a kezembe. A Facebookon a Rovarok pókok csoportunkban Demjén Anna feltett egy gyanús fotót Verőcéről, amire sikerült elég gyorsan reagálni, így a nőstény példány még szerencsére fogságban volt nála. Kérésemre postai úton el is juttatta hozzám.

A példányról több képet készítettem, mivel már akkor látszott rajta, hogy nem tévedtünk, valóban nagy zugpókkal van dolgom. A ivarszervi vizsgálat pedig egyértelműen bizonyította, hogy nagy zugpók adult nőstény példánya került a kezembe. Ezután az ország több részéről kapott illetve gyűjtött példány alapján elkezdtem feltérképezni a faj hazai elterjedését , ami jelenleg is folyamatban van. Ebben segítségemre voltak a külföldi és hazai szakirodalomban fellelhető, illetve eddig még nem publikált makroszkopikus jegyek, amelyeket a kezembe kerülő példányokon sikerült megfigyelni. Az elterjedési adatokat mutató térkép bárki számára elérhető, folyamatosan bővül.

Morfológia eltérések

A házi zugpókunktól a nagy zugpók a következő makroszkopikus jegyek alapján jól elkülöníthető:

A házi zugpók mérete 7-11mm
A nagy zugpók lényegesen nagyobb 12-18mm

Az előtest hátoldali mintázatában e két faj esetén releváns eltérés nem mutatkozik. Összességében elmondható hogy a házi zugpók előteste vörösesbarna árnyalatú, a nagy zugpóké világos sárgás, ez azonban a példányok aktuális fejlődési állapotától s nemétől függően átfedéseket mutathat.

A mellpajzs mintázata azonban ezektől eltérően minden esetben segíti a fajszintű határozást.

A hímek ivarszerve adult példányok esetében szintén nagyfokú eltérést mutat.

házi zugpók (Tegenaria domestica)

házi zugpók hím ivarszerve
Szerző: Karl Csaba

nagy zugpók (Eratigena atrica)

nagy zugpók hím ivarszerve
Szerző: Karl Csaba

Az utótest hátoldali mintázata bár hasonló, de jól elkülöníthető.

házi zugpók (Tegenaria domestica)

házi zugpók utótestének hátoldala
Szerző: Karl Csaba

nagy zugpók (Eratigena atrica)

nagy zugpók utótestének hátoldala
Szerző: Karl Csaba

Az utótest hasi oldala egyértelmű különbségeket mutat.
A házi zugpók esetében világos alapon sötéten pontozott

A nagy zugpók esetében világos alapon egy sötét "U" betű alakú minta látható minden esetben.

házi zugpók (Tegenaria domestica)

házi zugpók utótestének hasi oldala
Szerző: Karl Csaba

nagy zugpók (Eratigena atrica)

nagy zugpók utótestének hasi oldala
Szerző: Karl Csaba

Hasonló faj a hazai faunában

E két fajhoz hasonló réti zugpók (Eratigena agrestis (Walckenaer, 1802)) élőhelyi preferenciák alapján elég jól elkülöníthető, lakóépületekben nem található meg, hálóját a fenti két fajjal ellentétben általában a talajszinten kövek, növények között készíti.

réti zugpók (Eratigena agrestis)

réti zugpók nőstény
Szerző: Karl Csaba

Előteste világosbarna, kevés sötét jeggyel.
A mellpajzsa a fentebbi két fajétól eltérően a sötét sávokban nem tartalmaz világos foltokat.

réti zugpók (Eratigena agrestis)

réti zugpók előtest
Szerző: Karl Csaba

réti zugpók (Eratigena agrestis)

réti zugpók mellpajzsa
Szerző: Karl Csaba

Az utótest hátolda oldala ezüstös szürke, mintázata hasonló az előző kettő fajhoz, de azoktól jól elkülöníthető. A mintázat kevésbé kontrasztos, inkább elmosódott s lényegesen több világos elemet tartalmaz.
Az utótest hasi oldala erősen emlékeztet a nagy zugpókéra, de összességében lényegesen sötétebb.

réti zugpók (Eratigena agrestis)

réti zugpók utótestének hátoldala
Szerző: Karl Csaba

réti zugpók (Eratigena agrestis)

réti zugpók utótestének hasi oldala
Szerző: Karl Csaba

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretném köszönetem kifejezni Dr. Szinetár Csabának és Kovács Gábornak a sok információért, amivel elláttak az adatok gyűjtése s a cikk megírása közben.

Köszönöm Károlyi Balázsnak a segítségét, hogy lehetővé tette, hogy az ízeltlábúak.hu oldal rendszerét használhassam privát adatgyűjtésre!

Hivatkozások

Írta: Karl Csaba 2018.11.30.

Lektorálta: Dr. Szinetár Csaba

Share