A terepi adatrögzítő használata

Célja

Terepi gyűjtés során gyors rögzítési lehetőséget biztosít, akár internetkapcsolat nélkül is.

Státusza

A megoldás működő állapotban van, de tesztelés alatt áll.
Az előforduló esetleges hibák javításához a ti segítségeteket is kérem. Ha valami hibába, furcsaságba ütköztök, vagy javaslatotok van, kérlek jelezzétek nekem a következő emailcímek egyikén: info@izeltlabuak.hu , karolyi.balazs@gmail.com.

Az alkalmazásról

Használatára a cikk során részletesen kitérek. Telepítése az ismert módoktól eltérően nem az alkalmazás áruházból, hanem böngészőből történik.
Telepítés után működése megegyezik az áruházból letöltött alkalmazásokéval. Kezdőképernyőn elhelyezett ikonból indítható.
Kezdetnek mutatok egy példát az alkalmazásról használat közben. A videóban a 'Példa' nevű találati csoportba fogok rögzíteni két poloskát. Az egyszerűség kedvéért csak képről. Először az aktuális helyszínt állítom be, majd fényképet készítek. Javasolt határozást jelölök meg és elmentem az adatot.
Mentés után helyben maradok, tehát a korábban lekérdezett pozíciót nem kell újra lekérdeznem. Ismét készítek egy képet és mentek.
A videóban szereplő mindkét kép mentés után egyből rögzítésre került az izeltlabuak.hu weboldalra.

A használat feltételei

- Izeltlabuak.hu-n regisztrált felhaszáló
- Találati csoport.
- Modern böngésző. Chrome, vagy Firefox. (lehetséges, hogy Safari is megfelelő, még nem teszteltem).
- Android, vagy IOS (Iphone) operációs rendszer.

Telepítése

Telefonodon nyiss meg egy böngészőt. Talán legalkalmasabb Chrome, vagy Firefox. Győződj meg róla, hogy a böngésző legfrissebb verziója van telepítve az eszközön.
Visszajelzések alapján a Chrome néha nem ajánlja fel a böngésző a telepítési lehetőséget, ezért ha ez történik, javaslom a Firefox használatát, ott eddig nem találkoztam ilyen problémával. Menj el az izeltlabuak.hu weboldalra. Regisztrálj egy felhasználót, vagy lépj be egy létezővel.
A telepítéshez találati csoport szükséges. Találati csoportjaidat a fejlécben lévő legördülő felhasználói menüben található 'Találataim' linken keresztül lehet elérni. Ha még nincs találati csoportod, akkor itt létre tudsz hozni egyet. Névnek választhatsz pl. kirándulási alkalmat, évet, vagy besorolási csoportot. Pl. '2018', 'Kenese 2018 május', 'Bogarak'.
Navigálj el a találati csoport szerkesztése oldalra a találati csoport neve melletti szerkesztés ikonra kattintva.

Találati csoport szerkesztése

Találati csoport beállításai

A találati csoport szerkeszése oldalon találjuk a terepi adatrögzítő beállításait. Erről később írok részletesen. Az oldal alján lévő sárga gombra kattintva érünk az adatrögzítőhöz. Amit itt megnyitunk, azt fogjuk a későbbiekben használni adatrögzítésre, alkalmazás formájában.
Chrome-ot használva amint megnyílik az oldal, alul előbukkan egy telepítésre felszólító jelzés:
Elfogadása után az alkalmazás megjelenik az nyitóképernyőnkön, használatra kész.
Ha a szóban forgó felkérés nem nyílik meg, próbáljunk frissíteni az oldalon. Ha így sem jelenik meg, térjünk át Firefox böngészőre.

Terepi adatrögzítő rögzítése az asztalon

Új találat

Csoport nézet

Chrome - Az alkalmazás ikonja

Csoportok nézet

Az alkalmazás kezdőképernyője

Mozilla Firefox böngészővel megnyitva az oldalt a következőt látjuk: először jelzi, hogy az oldal kirakható a telefon kezdőképernyőjére. Ezt követően a fejlécben található házikóban lévő ikonra kattintva tudjuk a kezdőképernyőnkre rakni.

Terepi adatrögzítő rögzítése az asztalon - Firefox

Firefox - Jelzés az asztali indítási lehetőségről

Terepi adatrögzítő rögzítése az asztalon - Firefox

Firefox - felül a plusz ikonnal tudjuk asztalra rakni az alkalmazást

A böngészőt elhagyva nyissuk meg az alkalmazást.

Az alkalmazás nézetei, használata

Rögzítés

Az alkalmazással könnyen és gyorsan, pár nyomással lehet találatokat rögzíteni. Kötelező mezőként pozíciót és képet kell megadni. Pozíciót a telefon egy gombnyomásra lekérdezi, internetkapcsolat nem kell hozzá. Képekre a határozás segítéséhez és validálásához van szükség. Ennek a képnek, vagy képeknek nem kell nagyon jó minőségűnek lennie. Egyik lehetséges felhasználás szerint a telefonos rögzítés közben fényképezőgéppel is lehet képeket készíteni és később a találat szerkesztése során ezeket a képeket hozzá lehet adni a találathoz.
A kötelező mezőkön kívül meg lehet adni darabszámot, megjegyzést és gyűjtő nevét.
Az állat neve is kiválasztható. Ez az asztali rögzítőhöz hasonlóan javasolt határozásnak számít, az oldal egy határozója fogja jóváhagyni a rögzítés után. Kiválasztásnál meg lehet adni nagyobb csoportot (rendet, alrendet), családot, nemet, vagy fajt. Ez a megadás nem kötelező.
Mentés után további rögzítésekre van lehetőség, az új találat oldalon maradunk.
Ha internetkapcsolattal rendelkezünk, a találat rögzítése egyből az oldalra mentődik, nem a telefonon tárolódik. Ha valaki az izeltlabuak.hu-n a legfrissebb találatokat nézi, ott látni fogja. Internet keretünk megőrzése céljából dönthetünk úgy, hogy az adatokat a telefonon tároljuk és később mentjük el az oldalra. Ezt a fejlécben található Beállítások menüpont alatt tehetjük meg.

Nézetek

Az alkalmazásnak 4 fő nézete van:
- új találat rögzítése (találat szerkesztése),
- egy találati csoportban lévő találatok,
- találati csoportok listázása
- beállítások

A találati csoport nézetben azok a találatok szerepelnek, amiknek a rögzítése terepi adatrögzítővel lett kezdeményezve. Ha itt a találatnál nincs külön kiemelve, akkor a találat a weboldalon is mentésre került, mindenki láthatja. Innen szerkesztést és törlést lehet kezdeményezni. Mindkettő az éles, mentett adatot érinti. Törlésnél például a weboldalon rögzített találat is törlésre kerül.

Új találat nézet

Új találat

Csoport nézet

Csoport

Csoportok nézet

Csoportok

Offline rögzítés

Az alkalmazás nagy előnye, hogy internetkapcsolat nélkül is használható. Az alkalmazás első megnyitásakor szükséges elérhető internet, utána már nem.
A mentett adatok és képek ilyenkor a telefonon kerülnek letárolásra.
Ez a státusz a csoport nézetben feltöntetésre kerül. Ezeknek a képeknek a szerkesztése a telefonon mentett adatot fogja szerkeszteni, és törlése a telefonon mentett adatot fogja törölni. Mivel az adat csak a telefonon létezik, a weboldalon lévő adatokat nem érinti.
Ha a telefonon tárolt offline adatot a weboldalon is látni szeretnénk, akkor el kell oda mentenünk, szinkronizálnunk kell. Ehhez internetkapcsolatra van szükségünk. A csoport nézetben tehetjük ezt meg, tehetjük egyenként, vagy egyszerre.

Offline mentés webre mentése

Offline mentés webre mentése

Csoport összes offline mentésének webre mentése

Csoport összes offline mentésének webre mentése

Felhasználási módjai

A mentett adatokról a weboldalon megszokottak szerint határozás kapható az oldal határozóitól. A határozók a rendek oldalon vannak felsorolva.
A találati csoport oldalán a rögzített találatok kiexportálhatók csv file-ba, amelyekből tetszés szerinti kimutatás készülhet.

Terepi adatrögzítő beállításai

A találati csoport beállításai oldalon a terepi adatrögzítő többféle beállítására nyílik lehetőségünk

Alapértelmezett csoport

Ezt egy csoportra beállítva az alkalmazás megnyitásánál ez lesz alapértelmezettként kiválasztva, azt nem kell külön kiválasztani.

Alapértelmezett értékek

Megjegyzésnek és gyűjtőnek beállíthatunk alapértelmezett értékeket. Új találat rögzítésénél ezek lesznek megadva, de szerkeszthetők. Ennek egy felhasználási módja: rovarászati úton vagyunk, több társunkkal. A megjegyzésbe beírjuk az út részleteit, gyűjtőknek pedig társainkat. Így találat rögzítésénél nem kell külön kiírnunk ezeket.

Alapértelmezett fajok

Megadhatunk egy, vagy több alapértelmezett fajt. Ezeket kiválasztva az új találat rögzítése nézetben ezek fel lesznek sorolva. Rögzítés során a néhány kapttintást is megspórolhatjuk, ha az adott állattal találkozunk, elég csak a listában lévő névre nyomnunk. Új találat nézetben csoport váltásánál ez a lista is változik. Megtehetjük például, hogy a lepkék csoportban felsoroljuk az áttelelő Nymphalidákat, a Pókok csoportban a csodáspókot, de ha már ott járunk, a poloskák csoportban lévő közönséges karimáspoloska sem fog így lemaradni a rögzítésből.
Az alapértelmezett fajoktól temészetesen el lehet térni a megszokott szabadszavas gépeléssel.

Előnyei

Az alkalmazás előnye között megemlíthető, hogy az izeltlabuak.hu platformot használja, így az oldal előnyeiből is részesül, pl. az oldalon szereplő fajlistában szereplő fajokat ki lehet választani rögzítésnél.
Segítségével könnyen fel lehet térképezni egy terület élővilágát, mivel könnyen és gyorsan használható.
A weboldalhoz hasonlóan nyitott, egyvalaki rögzítését bárki láthatja és felhasználhatja. A közösségi adatgyűjtés és adatközlés ezáltal nagy segítséget kap.
Területhez kapcsolódó fajállomány feldolgozása könnyen feldolgozhatóvá válik, egy éjszakai lepedőzés dokumentálása roppant egyszerű, exportállása csak egy gombnyomásba kerül.
Natív Android és IOS alkalmazástól eltérően nem szükséges külön alkalmazást fejleszteni és fenntartani, a frissítésekhez nem kell új verziót letölteni az áruházból, a frissítés automatikusan történik. Emellett részesül a natív alkalmazás minden előnyével, például a telefon értesítéseit is képes vezérelni.

Frissítések kezelése

A natív alkalmazásokkal ellentétben ez böngésző alapú alkalmazás, itt a frissítés automatikusan történik. Az alkalmazás megnyitásakor történik egy ellenőrzés, ami megnézi, hogy történt-e változás. Ha igen, a változás egy automatikus oldalfrissítéssel életbe lép. Az oldalújratöltést kézzel is lehet kezdeményezni a menüben található linkre kattintva.
Verzióváltozásnál, frissítésnél adatvesztés nem történik. A csak telefonon tárolt adatok ilyenkor nincsenek veszélyben.
A weboldalra még nem rögzített adatok a telefonon vannak jelen, azon belül az alkalmazás adatai között. Ha az alkalmazást töröljük, a hozzá tartozó, még nem mentett adatok is törlésre kerülnek.

Hibakezelés

Nem jelenik meg böngészőben az alkalmazás telepítése lehetőség

Ahhoz, hogy az asztalra helyezési lehetőség megjelenjen, több feltételnek kell megfelelnie. Ezek közül az egyiket Chrome esetében a böngésző határozza meg és nem ismerjük a feltételt. Mivel még a technológia új és nem elterjedt, remélem a jövőben ez pozitív irányba fog változni.
Firefox esetében nincs ilyen feltétel, tapasztalat szerint ez a felkérés ott mindig megjelenik, ezért javaslom ennek a használatát.
Iphone-on a Safari böngésző az alapértelmezett. Tapasztalat szerint ott ugyanaz a helyzet jelenleg, mint a Chrome esetében, javaslom a Firefox böngésző használatát.

Sokáig tart a pozíció lekérdezése

Első alkalommal, illetve ha az előző lekérdezés óta nagy távolságot tettünk meg, a pozíció lekérdezése sokáig tarthat. A pozíció pontosabb meghatározása időt vesz igénybe. Ha ezzel végez, kis távolságon belül gyors a lekérdezés.

Béta verzió

A végén ismét megemlíteném, hogy az alkalmazás béta állapotban van. Ugyan ki lett próbálva, összetettségére és a felhasznált technológia újdonságára való tekintettel előfordulhatnak hibák. Kérlek, jelezzétek vissza, ha bármit észleltek, vagy akkor is, ha sikerrel használtátok.

Használjátok egészséggel!


Írta: Károlyi Balázs 2018.03.22.