Leírás

Az előhát elöl mélyen kivágott, elülső sarkai a szemekhez közelítenek (32. ábra: A). Csápja vékony, szőrös, több mint kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles a feje. Vöröses-barnássárga színű, egész teste szőrös. A nőstény szélesebb, mint a hím, ez utóbbi potroha részaránytalan (33. ábra: A-B). 4,5-6,5 mm.


Az ember élősdijeként az egész világon elterjedt. Lakásokban minden szűk repedésben, résben meghúzódhat. Képek mögött, tapéta alatt, padlórepedésekben, az ágynemű, bútorhuzat ráncai között tölti a nappalt, s éjszaka jár vért szívni. A szíváskor a sebbe kerülő nyála érzékeny embereken heves allergiás reakciót válthat ki, a bőr felhólyagosodik, ég és viszket. Szívás közben kiürített ürülékével fertőzést terjeszthet. Több hónapig is kibírja táplálkozás nélkül, ilyenkor egészen kivilágosodik. Vérszíváskor potroha megduzzad, vörös lesz. A nagy hatású rovarirtószerek elterjedésével jelentősége csökkent, de a lakótelepeken újra terjedőben van. Az ellene való védekezés akkor hatásos, ha nappali rejtekhelyeit is megszüntetjük. Fűtött lakásokban télen is aktív, nemzedékei egymásbafolynak. Az emberén kívül denevérek, galambok, baromfiak vérét is szívja - ágyi poloska, csimasz.


lectularius LINNÉ, 1758
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó