Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 15)

Fejlődési szakasz: lárva

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 6 / 6)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2018-05-21 Karl Csaba Karl Csaba 1 2 arrow_drop_down
2016-05-08 Károlyi Balázs
bkarolyi
Károlyi Balázs 1 3 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
Tristan Bantock 5 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
Tristan Bantock 1 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
Tristan Bantock 1 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
Tristan Bantock 5 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A csáp 3. ízén, egészen apró fogacskákon rövid sörték erednek, a fog és a sörte együtt rövidebb, mint az íz átmérője (). A félfedő szegélye sima, a sugáréren csak elvétve találhatók fogacskák. Egész testén kevesebb és rövidebb fogacska van, mint a következő fajon ([waltlii] - szerk.). A fogacskák a fejpajzson 2 közeli sorban állnak, s az előháton is 2, hátrafelé távolodó, széles lapos tarajt alkotnak (). Az előhát oldalsó szegélyei a hátulsó sarkaknál többé-kevésbé párhuzamosak, felülete a hátulsó szegély előtt tompán megtörik. A pajzsocska vörösesbarna, a középső gerinc majdnem egész hosszában végighúzódik rajta, a csúcsi fogak feketék. A fedő sárga-barna foltos, a sugárér csúcsán belül fehér folt van. A hártya átlátszó, az erek szakaszosan feketék vagy barnák. A connexivumokon fogacskák vannak, felületük sárga, szegélyük mentén 3 fekete folt van. A lábak sárgásbarnák. Hasoldala sárgásbarna, foltos, a potroh szegélye váltakozva sárga-barna mintás. 6-7 mm. Európában és a Mediterráneumban elterjedt, északon hiányzik. A Kárpát-medencében és Magyarországon is szórványosan került elő. Tápnövényei a csarab (Calluna), üröm (Artemisia) és gémorr (Erodium) fajok, tápnövényei tőlevélrózsájában vagy a talajon található. Kifejletten telel át, lárvái nyár közepén jelennek meg. Imágóit március végétől október közepétől, zömmel április-májusban gyűjtötték - alföldi karimáspoloska falleni (SCHILLING, 1829) akt.: fallenii - szerk.
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Források

Magyar név:

alföldi karimáspoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos nevek:

Arenocoris fallenii

Forrás:

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Pseudophloeus Falleni

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Arenocoris falleni

Forrás:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

Társalgás