Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A felső ajak többnyire világos, a mellvég és a haslemezek töve is világos, vörösessárga, olykor barnás, a hátulsó combok vége sohasem fekete. A homlokdudorok barázdái élesen bemetszettek. Az előtor háta középen is alig pontozott. Megnyúlt, a szárnyfedők oldalai majdnem párhuzamosak. A hímvessző lándzsa alakú, közepe előtt a legszélesebb, a vége kihegyezett (). 1,7—2,2 mm.

Előfordul a Földközi-tenger mentén és Európa déli felében, továbbá Délkelet-Európától Kisázsián át Közép-Ázsiáig. Irodalmi adatok szerint Magyarországon is előfordul (Budapest, Pápa), de ezek az adatok még újabb megerősítésre szorulnak. A Szovjetunióban lenkártevő
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Aphthona flaviceps

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás