A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal
Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Nincs kép rögzítve

Találatok

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Lábai feketék, 2. csápíze egyenletesen megvastagszik. Előháta fekete, hátulsó szegélye és a tarajok vége nem sárga. Csápja fekete, a 2. csápíz rövidebb, mint a fej, az előhát tarajai csaknem párhuzamosak. Pajzsocskája fekete. A félfedő töve kiszélesedik, itt és a hártyán világos folt van. Connexivumai feketék, elülső és hátulsó szegélyük világos. 5,3 mm.


Közép-Európában találták; előfordulása valószínű faunaterületünkön is.


[hahni REUTER, 1884] akt.: bimaculatus - szerk.

----

A csáp 2. íze a vége felé egyenletesen megvastagszik (). Lábai vörösesbarnák. A fedő tövén világosabb barna, esetleg okkersárga folt van. Feje fekete, a csápdudorok hegyesek, szétállók, nincs rajtuk fogacska. A 2. csápíz rövidebb, mint a fej, majdnem kétszer olyan hosszú, mint a nála vastagabb 3. íz, legvége gyakran világosabb. A szem előtti és szem mögötti dudor tompa, kicsi. Az előhát széles, a tarajok alacsonyak, párhuzamosak. Pajzsocskája egyszínű fekete, széle alacsonyan felhajlik, ívelt vagy egyenes. A félfedők töve enyhén kiszélesedik, a hártya az erek mentén fehér. A nőstény félfedője eléri a 8. paratergitet. Potroha nyújtott ovális, a connexivumok szélei pontosan illeszkednek egymáshoz, hátulsó szegélyük világos. 5-5,7 mm.


Nyugat-Európában több helyütt és Csehszlovákiában is megtalálták, hazánkban a Velencei-hegységből került elő. Juharon és bárson él, életmódjáról közelebbit nem tudunk.


bimaculatus REUTER, 1872

----

A csáp 2. íze a közepe táján hirtelen megvastagszik ( és ). Lábai világos vörösesbarnák. Fedőjének tövén a világos folt sárga, esetleg fehér. Feje barnásfekete, csápdudorai csaknem párhuzamosak, rajtuk a fogacska nyoma néha felismerhető. Csápja barnásfekete. Az előhát tarajai alacsonyak. Pajzsocskája barnásfekete. A hártya világosbarna, az erek mentén fehér. A connexivumok vöröses- vagy szürkésbarnák, széleik pontosan illeszkednek, hátulsó szegélyük világos, sárga (). 5-5,3 mm.


Ausztriából és Magyarországról ismeretes. Hazánkban ritka (Buda, Doboz, Szigetcsép ). Eletmódja ismeretlen.


sordidus HORVÁTH, 1874 akt.: bimaculatus - szerk.
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos nevek:

Aradus bimaculatus

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Aradus sordidus

Forrás:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

Társalgás