Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Csápja hengeres, a csápízek kb. egyforma vastagok (). A nőstény 8. paratergitjén középen kivágás van (), a hím 9. sternitjének vége egyenesen lemetszett (). Barnásfekete, foltos állat. Csápdudora tömzsi, nincs rajta fogacska. A 2. csápíz nincs másfélszer olyan hosszú, mint a 3. íz (). Szem előtti dudora elmosódott, a szem mögötti tompa. Előháta hátrafelé erősen kiszélesedik (), a tarajok nagyon alacsonyak, a perem hátulsó szegélye világos. Pajzsocskája nyújtott, felülete rücskös, széle alacsonyan felhajló, egyszínű. A félfedő barna, a fedőn világosbarna, a hártyán nagy fehér foltok vannak az erezet mentén. A nőstény félfedője a 8. tergit közepéig nyúlik, a hímé túlér a potrohon. Potroha ovális, a connexivumok szélei pontosan illeszkednek egymáshoz, hátulsó külső sarkuk és a paratergitek belső szegélye világos. Lábai sötétharnák. 5,5-6 mm.


Sokáig pannóniai endemizmusnak tartották, de előkerült már Bulgáriából is. Hazánkban Isaszegen és a Velencei-hegységben gyűjtötték. Fiatal tölgyfák elváló papírvékony kérge alatt fogták.


kuthyi HORVÁTH, 1899
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Aradus kuthyi

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás