Megjelent a Hangyakalauz című könyv, melyben 94 hazai hangyafaj egyedei kerülnek részletes bemutatásra, a határozó részében pedig 107 faj szerepel több, mint 700 makró fotó felhasználásával.

https://antsite.eu/hangyakalauz-hazai-hangyafajok-bakos-adam/

Nincs kép rögzítve

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

A nagy csápdudorokon fogacska nincs. Az előhát pereme majdnem egyenes szélű. A csáp 2. íze egyenletesen vastagodik (). Feketésbarna, apró termetű állat. A csápdudor több mint fele olyan hosszú, mint az elkeskenyedő fejpajzs. A szem előtti és szem mögötti dudorok hiányzanak. Az előhát lapos, rajta tarajok rendszerint nem ismerhetők fel, pereme nagyon keskeny, széle egyenes, hátul lekerekített, az előhát viszonylag hosszú. A pajzsocska lapos, széle ívelt, enyhén felhajlik, hátul harántbarázdák lehetnek rajta. A félfedők a tövüknél alig szélesednek ki, egyszínűek, a nőstényé eléri a 8. tergitet, a hímé a paratergitet is. Potroha ovális, a connexivumok hátulsó külső sarkai nem állnak ki, világosak. A nőstény 8. paratergitjei rövidek, karélyosak. Lába barnás, a lábszárak vége előtt világos gyűrű van. 4-5 mm.


Eddig Ausztriában, Csehszlovákiában, Franciaországban és hazánkban találták meg, hazai egyetlen példánya Sopronból származik. Erdei- és feketefenyőn él.


mirus BERGROTH, 1894
Forrás: Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Aradus mirus

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás