Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
- Izeltlabuak.hu
izeltlabuak
0 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az előhát pereme elöl széles, rajta világos, nyújtott folt van. A paj zsocska széle egyenes, a connexivumok megnyúltak, zsindelyszerűen illeszkednek. Vörösesbarna állat, csápdudorai tompák, befelé hajlanak, nincs rajtuk fogacska. A szem előtti dudorok tompák, nagyok. Csápja hengeres, a 2. és 3. íz vastagabb a másik kettőnél, a 2. több mint másfélszer olyan hosszú, mint a 3. íz (). Előháta elöl olyan széles, mint a feje a szemekkel együtt; pereme széles, szegélye vastag, rücskös, a középső tarajok előrefelé összetartanak, a szélsők párhuzamosak. Pajzsocskája hegyes, hegye világos, széle felhajló. A félfedő töve kiszélesedik, de nem egyenesen levágott, hanem kerekített, felfelé hajló, világos. A fedő és a hártya erezete mentén világos foltok lehetnek. Mindkét ivar félfedője eléri a 8. paratergitet. A hímek enyhén keskeny szárnyúak. Lábai piszkos sárgásbarnák, a combok végén sötét gyűrű van. 6,5-7,5 mm.


Dél-európai elterjedésű faj, Közép-Európából még csak hazánkból került elő (Bakonybél), de további előfordulása is várható. Eletmódja ismeretlen ( = notatus REY, 1888)


serbicus HORVÁTH, 1888
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Aradus serbicus

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás