Megjelent a Hangyakalauz című könyv, melyben 94 hazai hangyafaj egyedei kerülnek részletes bemutatásra, a határozó részében pedig 107 faj szerepel több, mint 700 makró fotó felhasználásával.

https://antsite.eu/hangyakalauz-hazai-hangyafajok-bakos-adam/

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2014-05-21 Káldi József Káldi József 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Valamennyi lába és csápja egyszínű sárga. Hátulsó combja hosszú és vékony, alul a végén nem visel fogat (). Az előtor hátának oldaldudora kerek és a háton elhelyezett, sima és fényes, elülső szögletei kerekített tompaszögűek, felülete nagyon gyéren és finoman pontozott, alig ráncolt. Szárnyfedői háromszor olyan hosszúak, mint amilyen szélesek együttesen, a pontsorok beszúrt pontjai finomak, a közterei különösen hátul ráncoltak. A szárnyfedők vége egyenként lekerekített. Színe felül fényes aranyoszöld, ritkán rézvörös, zöld vagy gyengén zöldesen fénylő kék. 7—12 mm.

Előfordul a palearktikum északi felében Közép-Európától Szibériáig. Tápnövénye a Phragmites communis és a Baldingera arundinacea. Faunaterületünkön elterjedt és nem ritka, főleg a tavakat és a folyókat szegélyező nádasok szélein található (V—VI.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

aranyos nádbogár

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Donacia clavipes

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás