Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-05-20 qzsolo Nagy Zoltán Horváth Dávid qzsolo 1 1 arrow_drop_down
2019-05-20 qzsolo Nagy Zoltán Horváth Dávid qzsolo 1 1 arrow_drop_down
2019-04-10 Kollár Linda
Topolina
Kollár Linda 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Teste felül aranyoszöld, alul feketészöld, a szájrészei, csápjai, lábai és az utolsó haslemez hátulsó szegélye sárgásvörös, illetve sárga. Felülete finoman és sűrűn, szárnyfedői durván és kissé ráncolva pontozottak. A nőstények szárnyfedőin a vállbütyöktől a csúcsig tartó S-alakú él húzódik, mely a hímeken alig jelzett. Szőrözete sárga (). 4—6 mm.

Előfordul Magyarországon és a Balkán félszigeten. Faunaterületünk déli részét lakja. Legészakibb lelőhelye Dél-Szlovákia: Pozsony, de ez az adat még megerősítésre szorul. A Dunántúlon a Mecsek hegységben, a Somogy, Zala és Veszprém megyei dombokon (itt legészakabbra Siófoknál található) fordul elő. Az Alföldön ritka (Kecskemét). Erdélyben a Bihar hegységig hatol (Rév). A déli fekvésű tölgyerdők, molyhostölgyesek szegélyén április végétől május végéig különböző virágzó bokrokon található. Nálunk csak a Mecsek hegységben gyakori, másutt ritka
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

aranyos somlevelész

Forrás:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

Tudományos nevek:

Eupales ulema

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Floricola ulema

Társalgás