Leírás

A connexivumok feketén pontozottak, szélesebbek, mint a combok átmérője. A csáp 2. íze hengeres, a 3. enyhén ellaposodik, kiszélesedik, töve gyakran világos. A fejtető fekete pontozása néha sorokat alkot. Az előhát erősen kiszélesedik, hátulsó sarkai nem kihúzottak, bár enyhén hegyesek lehetnek. Az előhát oldalsó szegélye egyenletesen, feketén pontozott. A pajzsocska egyenletesen pontozott, a pontok a középvonalban (nem sávban) hiányozhatnak. A pajzsocska hegye csak kivételesen fekete. A fedő egyszínű, a sárga pajzsocskánál sötétebb, hátulsó szegélye vörösesbarna, egyenletesen pontozott, de a pontozás a szegélyének tövi felén hiányzik. A connexivumok elülső és hátulsó szegélye mentén a pontozás hiányzik. Hasoldala sárga. 12-14,5 mm.


Európában, Kisázsiában elterjedt faj, mely Magyarországon a Dunántúl több pontjáról került elő. Rózsa (Rosa) és kutyabenge (Frangula) fajokon él, azok termését szívja. Kifejletten telel át, lárvái nyár végén-ősszel találhatók. Hazai imágóit május közepe és október közepe között fogták.


acuteangulatus (GOEZE, 1778)
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva