Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

2, 2-3 mm hosszú, a perem 3. hálószemének külső széle hasonló vagy rövidebb, mint az 5. (utolsó) hálószemé. Nyújtott tojásdad (). Feje sötétbarna, a tövisek hosszúak, feketék, a csápok világosbarnák. A félfedő és a perem erezete sötétbarna. Az oldalsó tarajok és a félfedő kiemelkedése sötétebb, mint a hátoldal többi része. A hártya közepén 1 nagy sokszögletű hálószem van, e körül 1 sorban a többiek. A szegélymező legszélesebb része 2-3-szor olyan széles, mint a hátulsó része.


Egész Európában elterjedt, nálunk főleg az Alföldön gyűjtötték. Tápnövényei a macskatalp (Antennaria dioica), a mezei üröm (Artemisia campestris), a fekete üröm (A. vulgaris), a csarab (Calluna vulgaris), a homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium), a hölgymál (Hieracium) és a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). Kifejletten telel át, imágóit márciustól szeptemberig fogták - átlátszószárnyú csipkéspoloska.


spinifrons (FALLÉN, 1807) akt.: affinis - szerk.
Forrás: Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

átlátszószárnyú csipkéspoloska

Forrás:

- Attila Torma & Dávid Rédei (2012): Additions and corrections to the checklist of true bugs of Hungary (Hemiptera: Heteroptera)

Tudományos név:

Galeatus affinis

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás