Egy rövid felhasználói kérdőív kitöltésére szeretnélek felkérni. Köszönöm, ha időt szánsz rá! Nagyban segíted ezzel az oldal fejlődését, jobbá tételét.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

2, 2-3 mm hosszú, a perem 3. hálószemének külső széle hasonló vagy rövidebb, mint az 5. (utolsó) hálószemé. Nyújtott tojásdad (). Feje sötétbarna, a tövisek hosszúak, feketék, a csápok világosbarnák. A félfedő és a perem erezete sötétbarna. Az oldalsó tarajok és a félfedő kiemelkedése sötétebb, mint a hátoldal többi része. A hártya közepén 1 nagy sokszögletű hálószem van, e körül 1 sorban a többiek. A szegélymező legszélesebb része 2-3-szor olyan széles, mint a hátulsó része.


Egész Európában elterjedt, nálunk főleg az Alföldön gyűjtötték. Tápnövényei a macskatalp (Antennaria dioica), a mezei üröm (Artemisia campestris), a fekete üröm (A. vulgaris), a csarab (Calluna vulgaris), a homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium), a hölgymál (Hieracium) és a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). Kifejletten telel át, imágóit márciustól szeptemberig fogták - átlátszószárnyú csipkéspoloska.


spinifrons (FALLÉN, 1807) akt.: affinis - szerk.
Forrás: Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

átlátszószárnyú csipkéspoloska

Forrás:

- Attila Torma & Dávid Rédei (2012): Additions and corrections to the checklist of true bugs of Hungary (Hemiptera: Heteroptera)

Tudományos név:

Galeatus affinis

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás