Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Teste sárgásbarna, a fejtető közepén, az előtor hátának oldalán és közepén 1—1 folt, valamint a szárnyfedőkön egy keskeny, a vállbütyöktől kiinduló és hátrafelé elmosódó keskeny sáv fekete. Lábai, hasa és melle sárgásbarna, csápja fekete, de az ízek töve a 3. íztől kezdve vörös. Felülete finoman recézett és fénytelen, finoman, elmosódottan és sűrűn pontozott, nagyon sűrűn, selymes rövid szőrözettel borított (). 4,6—6,5 mm.

Előfordul Európa északi és középső felében. Magyarországon főleg a síksági lápokban és a dombvidéki vizenyős helyeken elterjedt és gyakori. Tápnövénye a Viburnum opulus és lantana
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

bangita-olajosbogár

Forrás:

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

Tudományos név:

Pyrrhalta viburni

Források:

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás