Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szárnyfedők mellfedője durván pontozott. Az előtor háta a közepéig párhuzamos, onnan előrefelé hirtelen elkeskenyedik, elülső szögletei lekerekített tompaszögűek, felülete erősen domború és a szegélyen lehajló. Felülről az oldalperem nem látható, igen durván pontozott, a pontok közterei simák és fényesek (). Szárnyfedői a válldudor mögött a legszélesebbek. Teste egyszínű feketészöld vagy feketéskék (). 3—4 mm.

Előfordul Közép- és Dél-Európában, valamint Szibériában. Magyarországon mind a síkság, mind a domb- és hegyvidék vizenyős helyein megtalálható és különböző Ranunculus-féléken gyakori

Változata:

1. A szárnyfedők széles szegélye (9. közterecskéje) és a szárnyfedők mellfedői barnásvörös vagy sárgásvörös színűek. — A törzsalakkal együtt fordul elő, de annál sokkal ritkább ()
ab. aucta Fabr.
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

boglárka levelész

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Hydrothassa glabra

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás