Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-05-04 Nagy Zoltán Nagy Zoltán 2 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az előtor hátának szőrözete nem egyszerűen hátrafelé irányul, hanem a középvonaltól kétoldalt ferdén kifelé, mintha el volnának fésülve, a korongon pedig ferdén befelé irányulnak, úgyhogy a középvonal mellett kétoldalt a szőrözet 1-1 vonal mentén összefut; a töve előtt a szőrözet ferdén befelé és előre irányul, és a pajzsocska előtt a korongon csillagszerűen összefut . Teste fekete, a potroh vége vörösbarna, elülső lába, valamint a középső és hátulsó lábszárának a töve világos. Szárnyfedői sárgásvörösek, varratuk és az oldalszegély fekete. 7,5-11 mm.


Előfordul Délkelet-Európában, északon Szlovákiáig, délkeleten a Balkánon át Kisázsiáig. A törzsalakból magyarországi példány még nem ismeretes. A lárva életmódját nem ismerjük.


[flavimana WALTL] akt.: flavimana - szerk.

Változatai:

1. Olyan, mint a törzsfaj, de lábai teljesen sárgák. - Faunaterületünkön még nem gyűjtötték
[ab. limbata GANGLB.]

2. A törzsfajtól abban különbözik, hogy az elülső combja a töve kivételével fekete, és a lábszárai a tövük kivételével feketék. - A törzsalakkal együtt fordul elő, de a Kárpát-medencében még nem gyűjtötték
[ab. olympica JUREČEK]

3. Szárnyfedői feketék, lábai egyszínű vörösbarnák. - Nálunk még nem gyűjtötték
[ab. rufipes KRAATZ]

4. Szárnyfedői feketék, elülső lába vörösbarna, a középső és hátulsó lába fekete. - Szlovákiából ismerjük, de nagyon ritka (Aranyosmarót)
[ab. brachialis GANGLB.]
Dr. Kaszab Zoltán (1971): Fauna Hungariae 106. füzet Cincérek - Cerambycidae

Források

Magyar név:

boglárkacincér

Forrás:

- Magyar Közlöny 2015/158.

Tudományos név:

Cortodera flavimana

Források:

- cerambycidae.eu

- Magyar Közlöny 2015/158.

- M.L. Danilevsky: Catalogue of Palaearctic Cerambycoidea (2019, July)

Társalgás