Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2016-05-22 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down
2014-05-24 Kiss Tamás
drymar
Kiss Tamás 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az elülső lábszár vége kifelé hirtelen kiszélesedik, lebenyszerűen kihúzott (). A hasa harántirányban finoman ráncolt. Felülete igen durván pontozott, szárnyfedőin megszakított vagy teljes bordák sora húzódik. 6—8,5 mm.

Több alfaja Észak-Afrikától Mongóliáig elterjedt. A Kárpát-medencében is több változata él

Változatai:

1. Teste szurokbarna, a szárnyfedők bordái szaggatottak. — Előfordul Észak-Afrikában, Dél- és Közép-Európában, valamint Ukrajnában. Irodalmi adatok szerint a Kárpát-medencében is (Szlovákia: Podbrágy, Nagytapolcsány, Losonc) honos. Tápnövénye az Artemisia campestris
[ssp. interrupta Ill.]

2. Teste szurokbarna, az előtor szegélye köröskörül világosabb, szárnyfedői szurokbarna színűek. A szárnyfedők bordái teljesek, élesen kiemelkedők, pontozása sűrű, közterei finoman recézettek és ráncosak, teljesen fénytelenek. A vállbütyök élesen kiemelkedik. Szárnyfedői hosszúak és keskenyek, 1—1 szárnyfedő több mint kétszer hosszabb a szélességénél. Az előtor háta középen és kétoldalt mélyen benyomott, pontozása ráncos. — Előfordul Dél-Európától Kelet-Európán át Közép-Ázsiáig. Magyarországon is elterjedt, főleg a dombvidék pusztafüves lejtőin és homokpusztákon nem ritka (= florentina Redtb.)
ssp. circumdata Duftschm.

3. Teste szurokbarna vagy fekete, olykor a fejtető vörösbarna. A szárnyfedők bordái teljesek, de kevésbé élesen emelkednek ki, közterei finomabban és szórtabban pontozottak, nem ráncosak és zsírfényűek, szárnyfedői észrevehetően rövidebbek és szélesebbek, a válldudor sokkal laposabb. Az előtor háta lapos, bemélyedései sekélyek. — Előfordul a Bánságban (Grebenác), de az Alföld déli homokbuckás területein előfordulása minden bizonnyal várható
[ssp. hungarica J. Friv.]
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

bordás olajosbogár

Forrás:

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Tudományos név:

Galeruca interrupta

Források:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Társalgás