Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Mindkét ivar hátulsó lábán az 1. lábfejíz csúcsi végén belül szélesebb sötétbarna sáv van (); a hím palájának () tövi fele párhuzamos szegélyű, csúcsa előtt púpszerűen kiemelkedik, majd széles ívben hajlik Ie. Oldaltövisei nem alkotnak egységes sort, hanem 2, élesen elkülönülő sorban helyezkednek el: csúcsi púpja előtt a felső szegéllyel párhuzamosan húzódó sor 8 - 11, a tövi részéhez haladó sor pedig mintegy 20 tövisből áll. Feje 1/3 -dal rövidebb, mint előhátának a hossza, előtorának hossza kb. 3/5-e a szélességének, rajta legtöbbször 9 széles, el nem ágazó világos harántsáv húzódik. Félfedőjén () a sötét alapszín uralkodik a világos rajzolat felett; a clavus és a corium világos harántsávjai végigfutnak, az előb­bin egyenesek, az utóbbin hullámosak, a membranon cikcakkosak, a szegélyeken sugaras elrendeződésűek. A középső láb karmai rövidebbek, mint a lábfejíz. 7-8 mm.


Dél- és Délkelet-Európát nem számítva egész Európában található. Magyarországról eddig csak Sárszentmihályról és Pécsről ismeretes, de a még feldolgozatlan fénycsapda-anyag alapján sokkal gyakoribb, mint eddig gondoltuk. Mindenesetre nálunk jóval ritkább, mint az előző faj, míg tőlünk nyugatra mindenütt fordított a helyzet. Tavakban és folyóvizekben egyaránt gyűjthető, elsosorban a vízi növényekben, szerves törmelékben gazdag élőhelyeken. Gyakran kel szárnyra, így legbiztosabban esti lámpázással tehetünk rá szert.


praeusta FIEB.
Forrás: Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Callicorixa praeusta

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Bakonyi, Vásárhelyi: Aquatic and semiaquatic bugs of the Bükk National Park

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Társalgás