Óvjuk az óriás-tőrösdarazsakat! Védett, hasznos és békés állatok.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Valamennyi combja a közepén túlig fekete, csak a vége vörös; a tomporok, lábszárai, a csápok töve sárga, lábfejízei felül barnásak, melle és hasa fekete, a potroh szegélye sárga. Felül a szárnyfedő egész korongja vörösessárga, olykor sárga, az előtor háta zöldessárga. A szárnyfedők válla előrefelé kihúzott, szélesen lekerekített hegyesszögű. Az előtor háta durván és elmosódottan, sűrűn pontozott. A szárnyfedők pontozása is durva, majdnem egészen szabályos, a 3. és 5. közterecske magasabb. 4,5—5 mm; 3—4 mm széles.

Előfordul Stájerországban, Boszniában és a Kárpát-medence területén. Mindenütt ritka; Magyarországon eddig csak a Dunántúlról (Dombóvár, Siófok) és a Tiszántúlról (Békéscsaba) került elő. Tápnövénye az Achillea millefolium (= rosea Boh.)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cassida aurora

Források:

- Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás