Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előtor háta keskenyebb, mint a szárnyfedők, csaknem középen a legszélesebb és oldalszéle lekerekített. A szárnyfedők válla jelentősen előrehúzott és lekerekített hegyesszögű, tőszegélyén finom szemcsesor van. A 3. és 5. közterecske bordája többnyire erős. Az előtor háta sűrűn és durván, elmosódottan ráncolva pontozott. A felső ajak kimetszése sekély. Színe zöld, száraz példányoké sárga. A szárnyfedők tövében gyakran van vörös és a belső borda kezdetén aranyfényű folt. Alul fekete, a potroh széles szegélye sárga, lábai sárgák. 5,5—6 mm; 3,8—4 mm széles.

Előfordul Közép-Európában, nyugaton Hollandiáig és Franciaországig, Kelet-Európában és onnan keletre egész Közép-Ázsiáig. Magyarországon ritka, de sokfelé előfordul. Tápnövénye az Achillea millefolium és a Chrysanthemum vulgare
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cassida stigmatica

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás