Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2021-07-15 kondicsd kondicsd 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Combjai teljesen sárgák, vagy csak a legszélső tövük kissé sötétebb. Az előtor háta gyengén fénylő, hátulsó szögletei élesebb tompaszögűek, legnagyobb szélességük a tőszegélyhez közel esik, erősebben domború. Felül halványzöld, a 3—5. köztérben széles ezüstös sáv húzódik, száraz példányai sárgásak; alul fekete, a potroh szegélye nagyon széles sávban sárga. Lábai és csápjai is sárgák. A szárnyfedők pontsorai kevésbé durvák, a 3. és 4. pontsor, valamint a 4. köztér beszúrt pontjai sokkal finomabbak, mint a többi. A fejpajzs barázdái sekélyebbek, a csápok tövénél összefutnak, és maga a fejpajzs hosszúkás háromszögű. 5—6 mm; 3—3,5 mm széles.

Előfordul csaknem az egész palearktikus tájban az Atlanti-partvidéktől Japánig. Magyarországon ritka, eddig csak néhány helyről került elő (Budapest, Pécel, Kalocsa, Kőszeg, Siófok, Bükk hegység stb.). Tápnövényei az Atriplex-, Chenopodium-, Salicornia-, Salsola- és Lychnis-félék közül kerülnek ki, továbbá az Urtica dioica, a Spergula arvensis stb.
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cassida vittata

Források:

- Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás