Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!
Az április havi működéshez szükséges összeg 0%-a gyűlt össze. Részletek

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Teste kisebb, keskenyebb, hátrafelé kiszélesedő, tojásdad alakú. Az állkapcsi tapogatók utolsó íze kicsi, nem szélesebb és nem nagyobb, mint a megelőző íz. A ♀ mindhárom lábán az 1. íz alul középen széles sávban kopasz. Az előtor háta keskenyebb, oldalszegélye enyhe ívben hajlott, nincs kétszer olyan széles, mint amilyen hosszú, oldalpásztáját hátul 1—1 lapos és széles benyomat szegélyezi, amely durván pontozott. A szárnyfedők egyenetlenül és szórtan pontozottak, pontozása a varrat mellett finom, szegélye felé durvább, közei elmosódottan pontocskázottak és recézettek, azonkívül hátul ráncoltak is. A vörös tőszegély a vállon keskenyebb, a pajzsocskánál azonban széles. Színe fekete, bronzbarna fénnyel. 6—7 mm.

Előfordul a Szovjetunió európai felének déli részén és Magyarországon az Alföldön (Budapest, Monor, Peszér, Kecskemét és Győr). Nagyon ritka (= circumdata Suffr. nec Mén., Besseri Mars. nec Kryn.)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Chrysolina cinctipennis

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás