Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előtor hátának duzzadt oldalperemét belül a tövén csak egy nagyon sekély, olykor teljesen elmosódott rövid bemélyedés határolja. Az előtor háta trapéz alakú, előrefelé erősen elkeskenyedik, oldalai elöl befelé íveltek, korongja elmosódott finom pontozással, duzzadt oldalpásztája és különösen annak belső határa erősebben pontozott. A szárnyfedők pontsorai nagyon finomak, a végük felé elmosódnak (). Felülete finoman recézett, ezért zsírfényű. Színe élénkkék, olykor zöldesen vagy ibolyásan fénylő. 6—7,5 mm.

Előfordul Közép-Európától Kisázsiáig. Faunaterületünkön szórványosan sokfelé előfordul, Magyarországon a hegy- és dombvidéket lakja, az Alföldön ritka (Bátorliget, Szerencs)
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Chrysolina didymata

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás