Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Testhossza: 10-11,5 mm. Előhátán () mintegy 10-12 világos harántsáv húzódik, amelyek gyakran elágaznak és egymással összeköttetésbe lépnek, különösen az előhát hátulsó felében, csak a legelülsők többé-kevésbé szabályosan lefutók. Félfedőjének () világos rajzolata nem alkot egységes, összefolyó hullámos vonalakat. Előhátán és félfedőjén a sötét alapszín uralkodik a világos rajzolat fölött, ha nem is erősen. Hímjének homlokgödre nagyobb, mélyebb, mint az előző fajé (affinis - szerk.). Palájának () csúcsi vége csak kissé szélesedik ki, s vége szélesebb ívben hajlik le, mint az előző fajé; oldaltöviseinek száma mindig több 30-nál, általában 34-38. Strigilje () kissé hajlott ellipszis alakú, 7-8 fésűs lemezkesorból áll, közülük a 2 külső néha részekre darabolódott. 10-11,5 mm.


Kelet- és Délkelet-Európából eddig még nem került elő, Kisázsiában viszont otthonos. Magyarországról a mostani feldolgozás során találtam meg a Duna-Tisza közének néhány pontján (Apajpuszta, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunhalas, Ócsa, Szeged), valamint a Dunántúlon (Pákozd, Simontornya, Tapolca).


Panzeri FIEB. akt.: panzeri - szerk.
Forrás: Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Corixa panzeri

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

- Pal Boda, Tamás Bozóki, Tamás Vásárhelyi, Gábor Bakonyi, Gábor Várbíró (2015): Revised and annotated checklist of aquatic and semi-aquatic Heteroptera of Hungary with comments on biodiversity patterns

Társalgás