Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A szárnyfedők alapszíne fekete, csúcsukon 1-1 nagy, kerek, vörösessárga folt van, amely majdnem olyan hosszú, mint amilyen széles; pontsorai erőteljesek és, különösen a belsők, egészen szabályosak. A ♂ utolsó haslemezének a közepén lapos, kerek gödör van. Az előtor oldala erősebben ívelt, korongja domborúbb. 4,5-6 mm.

Euroszibériai faj. Magyarországon a hegy- és dombvidéken elterjedt, a síkságon ritka. Vizenyős réteken virágokon található (V—VIII.).

Változata:

1. Olyan, mint a törzsalak, de a pajzsocska mögött a varratnál is van egy vöröses háromszögű folt. - Előfordulása faunaterületünkön is várható (= ornatus Roubal)
[ab. carniolicus Clav.]
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cryptocephalus biguttatus

Források:

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás