Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Fejpajzsa a homlokvarratnál, a csápgödrök között széles, nagy ívben lekerekített, előrefelé gyengén kiszélesedett. A melltő az elülső csípők között keskeny. Szárnyfedői feketék, a szegély és a szélső közterecske a tőszegélytől a közepéig élesen határolt sárga folttal (). Előtora, lábai és a csápok töve, továbbá a feje sárgásvörös. 2,5-3 mm.

Egész Európában elterjedt. Irodalmi adatok szerint Magyarország területén is sokfelé honos, de ezek közül csak egy adat látszik valószínűnek (Budapest: Aquincum), amennyiben ez a lelőhely megbízható gyűjtőtől származik. Magam hiteles lelőhelyű magyar példányt még nem láttam. Fűz- és nyárféléken él (= gracilis Fabr.).

Változatai:

1. A szárnyfedők csúcsán széles sárga szegély és az oldalszél mellett 1-1 sárga folt van (). - Trencsén környékén fordul elő (= bimaculatus Cepelak)
[ab. Cepelaki Kasz]

2. Az előtor hátának tövében kétoldalt 1-1 sötét folt van (). - A törzsalakkal együtt található, előfordulása faunaterületünkön is várható
[ab. Dormeyeri Wagn.]
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Cryptocephalus rufipes

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás