A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-03-03 Kiss Tamás
drymar
Kiss Tamás 1 1 arrow_drop_down
2018-04-28 Karl Csaba Karl Csaba 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Szürkésbarna vagy sárgásszürke színű, feje és előháta fekete. Az előhát peremei a hátoldalra hajlanak, belső szegélyük erősen, homorúan ívelt. A nyakhólyag nagy, és a nyúlvány is felpúposodik, néha a 3 taraj mentén 3-csúcsú. A félfedőkön 2-2 púp van, amelyeken a radiusmedia végigfut. A középmező erősen homorú, 4-6-, a meredek oldalmező 3-5-, és a csaknem függőlegesen álló szegélymező 2-soros. Az oldalmező külső sora apró, a többi sor nagy szemekből áll. A félfedők alig nyúlnak egymás fölé, a végük elkeskenyedik. Lábaik sárgásbarnák. 2,5-3,2 mm.


Dél-európai faj, hazánkban mindenfelé gyakori. Legelőkön, szántókon, homokpusztákon, gyomtársulásokban él. Tápnövényei az orvosi atracél (Anchusa officina/is), az ebnyelvűfű (Cynoglossum), a magas kígyószisz (Echium italicum), a piros kígyószisz (E. rubrum) és a terjőke-kígyószisz (E. vulgare). Kifejletten telel át, az imágók május-júniusban rajzanak.


Octacysta echii (FABRICIUS, 1803)
akt.: Dictyla rotundata. - szerk.
Vásárhelyi T. (1978): Poloskák V.–Heteroptera V. – Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Dictyla rotundata

Források:

- RÉDEI, D.: A Naszály poloskafaunája (Heteroptera). (True bugs (Hemiptera: Heteroptera) of the Mt Naszály (Hungary).) – In: PINTÉR, B. & TÍMÁR, G. (eds):A Naszály természetrajza. Tanulmánygyûjtemény. (A natural history of Mt Naszály, Hungary.) Rosalia (A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötetei, 5.) Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, pp. 521–532.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás