Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 71)

Fejlődési szakasz: nincs megadva

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 50)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-10-05 Károlyi Balázs
bkarolyi
Károlyi Balázs, Horváth Dávid, Lukátsi Márk, Bakardzsiev Krisztián 1 1 arrow_drop_down
2019-08-20 Balogh Diána Balogh Diána 1 1 arrow_drop_down
2019-08-17 Kiss Tamás
drymar
Kiss Tamás 1 1 arrow_drop_down
2019-08-04 Orsányi Anikó
Zserbó
Orsányi Anikó 2 1 arrow_drop_down
2019-08-04 Kárpáti Marcell
k.marci
Kiss Zuzsanna, Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down
2019-07-19 HungarianAgate HungarianAgate 2 1 arrow_drop_down
2019-07-18 Bán Csaba
bancs
Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 2 arrow_drop_down
2019-06-24 Körmendy Zoltán Körmendy Zoltán 1 1 arrow_drop_down
2019-06-01 Sívóné Pap Zsuzsanna Sívóné Pap Zsuzsanna 4 2 arrow_drop_down
2019-05-05 Kiss Tamás
drymar
Kiss Tamás 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az exocorium piros vagy sárgáspiros, közepén fekete folt van. A potroh hasoldala egyszínű vagy közepén fekete folt látható. A hím ivar­szelvénye szögletesen, bemetszett, oldallemeze 2 részből áll, felső szegélye két beugrást mutat. Színezetben és rajzolatban hasonló az E. ventrale-hoz, (ventralis - szerk.) de annál kisebb. 6-8 mm.


Igen gyakori. A palearktikus terület déli részein terjedt el. Magyarországon szintén gyakori. Általában Cruciferákon tartózkodik, főként Brassica-, Raphanus-, Armoracia-, Sinapis-, LepidumSisymbrium- és Frysium-fajokon. 2 nemzedéke van. Kártétele a káposztaféléken jelentős lehet. Legjobb védekező módszer anabazinnal és nikotinnal történő porozás, vagy pedig permetezés nikotin- és anabazinszulfáttal; legeredményesebb a DDT-porozás (= festivum L.) - káposztapoloska


ornatum L. Megjegyzés: Jelenlegi neve: ornata - szerk.

Változatai:
1 (10) Hátoldaluk piros, hasoldaluk piros, fekete rajzolattal vagy anélkül.
2 (5) A potroh hasoldala egyszínű piros, fekete rajzolat nélkül. Lábuk piros, fekete rajzolattal.
3 (4) Csak a lélegzőnyílásokon vagy a potroh szélén vannak kis fekete pontok. A fehérkeretes mell-lemezek néha barnák. A csípők fehérek. A fejpajzs, a tarkó és a pofák belső része fekete. A vörös combokon szögletesen meghajlított fekete csík van. - Ritka. Nálunk Isaszegen, Magyaróvár és Ménfőcsanak környékén gyűjtötték. (VII.) ab. Christophi Jak.
4 (3) Minden haslemez közepén fekete sáv van, minden lélegzőnyíláson pedig kerek fekete folt. A haslemezek elülső szögleteiben oldalt is lehet 1-1 fekete folt, vagy pedig ez hiányzik forma typica
5 (2) A potroh hasoldala nem egyszínű piros, hanem különböző fekete rajzolat látható rajta. Mellszelvényei feketék, csípői fehérek. Csápjai és lábai feketék.
6 (9) A pajzs hegye előtt 2 fekete folt van,
7 (8) A piros potroh közepén háromszögletű, az ivarlemezekig érő fekete folt van. Feje fekete, előhátán és félfedőin változó alakú foltok vannak (). Valószínűleg a törzsalak (nyári nemzedék) tavaszi generációja. - Hazánk­ban mindenütt előfordul, elég gyakori. (IV—VII.)
ab. decoratum H. Sch.
8 (7) Hasoldala a lélegzőnyílásokon kívül is fekete, csak külső szélén keskenyen, pirosán keretezve, vagy egészen fekete. A connexivum piros vagy fekete, kis pontokkal. - Ritka. Magyarországon eddig Farkasd, Kecskemét és Mezőkovácsháza környékén, továbbá Nadapon gyűjtötték. (IV., VI—VII.)
ab. mehadiense Horv.
9 (6) A pajzs hegye előtt nincsenek fekete foltok. Az előháton 6 folt van, az exocorium közepén csak 1, vagy az utóbbi teljesen egyszínű. A potroh hasolda­lán 1 nagy fekete folt és minden egyes lélegzőnyíláson 1-1 kis fekete folt látható. - Ritka. Magyarországon Nadapról, Rákospalotárólés Sukoróról ismert. (V.) ab. simplex Rey
10 (1) Hátoldaluk narancssárga vagy világossárga, hasoldaluk világossárga vagy fehér. A mell-lemezeken a szemfoltok maradványai megvannak, illetve piros-sárga szemfoltok vannak. A potroh haslemezein nincsen rajzolat, csak a lélegzőnyílásokon láthatók fekete foltok, közöttük az alap sárgáspiros. A connexivum szélein néha fekete foltok vannak.
11 (12) Az előhát, a pajzs és az exocorium sötét- vagy világossárga. Az előhát hátulsó szélén a 4 hátulsó fekete folt körül, a mesocorium és a pajzs pedig középen narancssárga. - Nálunk nem gyakori, elszórtan főleg az Alföldön és a Velen­cei-tó körül található. (VII—IX.) (= Falleni Gz.) ab. pictum H. Sch.
12 (11) Előháta, pajzsa és exocoriuma sárgásfehér vagy fehér. A fekete rajzolat gyakran kékes fémfényű. - Hazánkban eddig még nem gyűjtötték
[ab. chloroticum Horv.]
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Források

Magyar név:

díszespoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos nevek:

Eurydema ornata

Forrás:

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Eurydema ornatum

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

Társalgás