Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 147)

Fejlődési szakasz: nincs megadva

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 89)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2021-10-04 Szabó Balázs
Bazsi18
Szabó Balázs 1 4 arrow_drop_down
2021-10-03 Oszkó Zalán
O.Zalán
Oszkó Zalán 1 2 arrow_drop_down
2021-09-05 Keresztes Gábor
Xespok
Keresztes Gábor 1 2 arrow_drop_down
2021-08-24 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 3 arrow_drop_down
2021-08-19 Kovács Balázs
bazsimc
Kovács Balázs 1 1 arrow_drop_down
2021-07-31 Keresztes Gábor
Xespok
Keresztes Gábor 1 1 arrow_drop_down
2021-07-21 hrytom hrytom 1 1 arrow_drop_down
2021-06-04 Bán Csaba
bancs
Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 3 arrow_drop_down
2021-05-26 Péter Dávid Péter Dávid 1 1 arrow_drop_down
2021-05-05 Székely Áron
szekelyaron
Székely Áron 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Az exocorium piros vagy sárgáspiros, közepén fekete folt van. A potroh hasoldala egyszínű vagy közepén fekete folt látható. A hím ivar­szelvénye szögletesen, bemetszett, oldallemeze 2 részből áll, felső szegélye két beugrást mutat. Színezetben és rajzolatban hasonló az E. ventrale-hoz, (ventralis - szerk.) de annál kisebb. 6-8 mm.


Igen gyakori. A palearktikus terület déli részein terjedt el. Magyarországon szintén gyakori. Általában Cruciferákon tartózkodik, főként Brassica-, Raphanus-, Armoracia-, Sinapis-, LepidumSisymbrium- és Frysium-fajokon. 2 nemzedéke van. Kártétele a káposztaféléken jelentős lehet. Legjobb védekező módszer anabazinnal és nikotinnal történő porozás, vagy pedig permetezés nikotin- és anabazinszulfáttal; legeredményesebb a DDT-porozás (= festivum L.) - káposztapoloska


ornatum L. Megjegyzés: Jelenlegi neve: ornata - szerk.

Változatai:
1 (10) Hátoldaluk piros, hasoldaluk piros, fekete rajzolattal vagy anélkül.
2 (5) A potroh hasoldala egyszínű piros, fekete rajzolat nélkül. Lábuk piros, fekete rajzolattal.
3 (4) Csak a lélegzőnyílásokon vagy a potroh szélén vannak kis fekete pontok. A fehérkeretes mell-lemezek néha barnák. A csípők fehérek. A fejpajzs, a tarkó és a pofák belső része fekete. A vörös combokon szögletesen meghajlított fekete csík van. - Ritka. Nálunk Isaszegen, Magyaróvár és Ménfőcsanak környékén gyűjtötték. (VII.) ab. Christophi Jak.
4 (3) Minden haslemez közepén fekete sáv van, minden lélegzőnyíláson pedig kerek fekete folt. A haslemezek elülső szögleteiben oldalt is lehet 1-1 fekete folt, vagy pedig ez hiányzik forma typica
5 (2) A potroh hasoldala nem egyszínű piros, hanem különböző fekete rajzolat látható rajta. Mellszelvényei feketék, csípői fehérek. Csápjai és lábai feketék.
6 (9) A pajzs hegye előtt 2 fekete folt van,
7 (8) A piros potroh közepén háromszögletű, az ivarlemezekig érő fekete folt van. Feje fekete, előhátán és félfedőin változó alakú foltok vannak (). Valószínűleg a törzsalak (nyári nemzedék) tavaszi generációja. - Hazánk­ban mindenütt előfordul, elég gyakori. (IV—VII.)
ab. decoratum H. Sch.
8 (7) Hasoldala a lélegzőnyílásokon kívül is fekete, csak külső szélén keskenyen, pirosán keretezve, vagy egészen fekete. A connexivum piros vagy fekete, kis pontokkal. - Ritka. Magyarországon eddig Farkasd, Kecskemét és Mezőkovácsháza környékén, továbbá Nadapon gyűjtötték. (IV., VI—VII.)
ab. mehadiense Horv.
9 (6) A pajzs hegye előtt nincsenek fekete foltok. Az előháton 6 folt van, az exocorium közepén csak 1, vagy az utóbbi teljesen egyszínű. A potroh hasolda­lán 1 nagy fekete folt és minden egyes lélegzőnyíláson 1-1 kis fekete folt látható. - Ritka. Magyarországon Nadapról, Rákospalotárólés Sukoróról ismert. (V.) ab. simplex Rey
10 (1) Hátoldaluk narancssárga vagy világossárga, hasoldaluk világossárga vagy fehér. A mell-lemezeken a szemfoltok maradványai megvannak, illetve piros-sárga szemfoltok vannak. A potroh haslemezein nincsen rajzolat, csak a lélegzőnyílásokon láthatók fekete foltok, közöttük az alap sárgáspiros. A connexivum szélein néha fekete foltok vannak.
11 (12) Az előhát, a pajzs és az exocorium sötét- vagy világossárga. Az előhát hátulsó szélén a 4 hátulsó fekete folt körül, a mesocorium és a pajzs pedig középen narancssárga. - Nálunk nem gyakori, elszórtan főleg az Alföldön és a Velen­cei-tó körül található. (VII—IX.) (= Falleni Gz.) ab. pictum H. Sch.
12 (11) Előháta, pajzsa és exocoriuma sárgásfehér vagy fehér. A fekete rajzolat gyakran kékes fémfényű. - Hazánkban eddig még nem gyűjtötték
[ab. chloroticum Horv.]
Forrás: Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Források

Magyar név:

díszespoloska

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos nevek:

Eurydema ornata

Forrás:

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Eurydema ornatum

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

Társalgás