Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Az előtor hátának oldaldudora hegyes és kiemelkedő, elülső szögletei is élesen kiállnak (). A szárnyfedők vége lekerekített és kihúzott. Színe aranyoszöld, oldalt többnyire rezesen fénylő, olykor ibolyaszínű. Előtora nagyon fényes, szórtan pontozott. A szárnyfedők pontsorai finomak, közterei elöl alig, hátul erősebben harántirányban ráncoltak. A hátulsó comb végén alul éles fog van. A csápízek töve, a combok töve, olykor az egész lábszár és a lábfejízek töve is vöröses. 7,5—10 mm.

Mediterrán faj, amely helyenként Dél-Európában is előfordul. Tápnövénye a Sparganium erectum. Faunaterületünkön eddig csak Horvátországban, a Muraközben (Ludbreg) találták. Magyarországi előfordulása várható (= appendiculata Ahr. nec Panz.)

Megjegyzés: a fenti leírás megjelenése óta egy példány előkerült Fótról, egy azóta már részben beépített, jelentősen átalakult élőhelyről. Ez az 1975-ös példány az egyetlen ismert Magyarországról.
Forrás: Merkl et al. (2010): Further new beetle species in the Hungarian fauna (Coleoptera)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Donacia reticulata

Forrás:

- O. Merkl, T. Németh , Z. György , A. Podlussány , B. Szelenczey & K. Vig (2010): Further new beetle species in the Hungarian fauna (Coleoptera) - Folia entomologica hungarica 71: 23–29.

Társalgás