Támogasd a közösségi ismeretterjesztést!
A Te segítségedre is szükség van a weboldal folyamatos és hosszú távú működéséhez!

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2017-08-22 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

A szárnyfedők vége egyenesen lemetszett, külső csúcsszögletük lekerekített (). Az 1. közterecskében csak a varrat maga szegélyezett. Valamennyi közterecske erősen fénylő és lapos, csak a szélső közterecskék egyenetlenek, amennyiben a beszúrt pontok harántirányban lapos ráncokban meghosszabbítottak. Az előtor oldaldudora éles és fénylő, belül az előtor hátától határozottan elkülönült, alig pontozott. A ♂ hátulsó combjának végén egy alsó és egy kisebb belső fog van, a ♀ combján csak egy fogacska található, de az is olykor elenyésző. Színe fémeszöld, az előtor hátának a közepe és a szárnyfedők korongja sötétebb ibolya színű, vagy sötétebb zöld. 6—9 mm.

Előfordul Európában és Szibériában. Tápnövénye a Potamogeton natans. Magyarországon elterjedése szórványos, a ritkább fajok közé tartozik (VI—VIII.) (= versicolorea Brahm)
Forrás: Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Tudományos név:

Donacia versicolorea

Forrás:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás