Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2017-09-30 Horváth Dávid
Hirvenkurpa
Lukátsi M., Lukátsiné Nagy V., Horváth D. 1 3 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Lábai rövidek és vastagok, a ♂ elülső lábszárai erősen kiszélesednek és laposak, külső és belső szegélyük is ívelt, lábfejízei nagyon rövidek és szélesek () (1. alnem: Disopus Steph.). — Teste sárgásbarna, az előtor háta és fején a homloka gyakran sötétebb. Homloka finomabban, az előtor háta durvábban és igen sűrűn pontozott, oldalpereme végig széles és felhajló. Csápja a 6. íztől kezdve fekete vagy barna. Teste hengeres és párhuzamos szélű, előtora előrefelé elkeskenyedik és szögletei nem élesek. 4,2-4,8 mm.

Előfordul Európában és Szibériában; kizárólag fenyőféléken él. A Kárpát-medence területén szórványosan mindenütt előfordul, ahol akár őshonos, akár telepített fenyvesek vannak, de ritka - Sárga erdeifenyő-levélbogár

Változatai:

1. A törzsalaktól abban tér el, hogy felülete sötétebb barna, alul pedig többé-kevésbé fekete. - Nálunk ritka (Pécs)
ab. abietis Suffr.

2. Olyan, mint a törzsalak, de szárnyfedői feketék, csupán a végükön van nagy vörösessárga folt. - Magyarországból csak a Budai-hegyekből ismerjük (Csiki-hegyek)
ab. apiceflavus J. Müll.
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

erdeifenyő-zömökbogár

Forrás:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

Tudományos név:

Cryptocephalus pini

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás