Figyelmetekbe ajánlom a következő blogot: 8 lábú haverock

Hirdetés. Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 8)

Találatok

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2018-09-01 Lukátsi Márk
lmark
Lukátsi Márk 1 2 arrow_drop_down
2018-08-04 Lukátsi Márk
lmark
Lukátsi Márk 1 2 arrow_drop_down
2018-07-21 Lukátsi Márk
lmark
Lukátsi Márk 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

A farfedő finoman és sűrűn pontozott, a pontozás a pereméig egyenletes, nem, vagy csak elmosódottan szegélyezett (). Felülete egyenletesen, finoman és szórtan pontozott, a pontok közterecskéi nagyon finoman recézettek, emiatt felülete zsírfényű. Az előtor háta szív alakú, oldalai a hátulsó szögletek előtt kikanyarítottak, hátulsó szögletei derékszögűek, elülső szögletei lekerekítettek. Teste fekete, alul néha kékes. A nem hazai fajai között a legnagyobb (). 13—18 mm.

Előfordul Spanyolországtól Közép-Európán át a Krím félszigetig. Több alfaja ismeretes. A törzsalak a Balkán-félszigeten fordul elő. A nálunk is élő alfaj a Cseh—Morva-medencében és a Bécsi-medencében fordul még elő. Száraz, déli fekvésű hegyoldalakon, cserjésekben kövek alatt található. A Budai-hegységben gyakori, másutt ritka
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar név:

esetlen gyaloglevelész

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

Tudományos név:

Timarcha tenebricosa

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás