Leírás

Az exocorium hátulsó kétharm ada fekete, az alapnál levő egyharmada egészen, a közepén csak külső szegélye piros vagy sötétpiros (44. ábra: A). A fejnek a szemek előtt fekvő része pirossal szegélyezett. Az előháton 2 nagy négyszögletes, pirossal keretezett fekete folt látható, a pajzson 3, az endocoriumon pedig 2-2 széles folt. A pajzs két olda­ lán levő folt, illetve sáv nem indul ki a pajzs alapszögletéből, hanem valamivel lejjebb. A csápok és a lábak szintén feketék, néha azonban a combok alsó része sárgás. A tor mellszelvényei feketék, sárga-piros kerettel. A haslemezek közepén és a lélegzőnyílásokon nagy fekete foltok láthatók. Az előhát két oldala benyomott. A membrán fekete, szegélye fehér. 7,5-8,5 mm.


Közép-Európában eddig Magyarországon kívül csak Prága és Bécs mellett fogták. Előfordul még Kisázsiában, a Kaukázusban és Marokkóban. Magyarországon nem gyakori. Tápnövényei a Reseda lutea, az Alyssum saxatile, a Lepidium draba és Sisymórium-fajok. (III., V-VI.) (= dominulus H. Sch.)


Fieberi FIEB. Megjegyzés: Jelenlegi neve: fieberi - szerk.

Változata:
1. A pajzs 2 oldalsávja az alapszögletből indul ki (44. ábra : B), az endocorium folt­ jai keskenyek. A hasoldalon levő középső fekete folt és a lélegzőnyílások fekete foltjai egymással összeolvadnak. A potroh külső szélén is vannak kisebb fekete foltok. A tor mellszelvényeinek a kerete is fekete. - Hazánkban ritka (Budapest, Piliscsaba, Törökbálint és Isaszeg). (III-VI.)
ab. melanogaster HORV.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó