A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal
Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 5)

Találatok

1. oldal (1 - 4 / 4)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2018-03-28 HungarianAgate HungarianAgate 2 1 arrow_drop_down
2017-03-13 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 2 arrow_drop_down
2015-06-20 Károlyi Balázs
bkarolyi
1 arrow_drop_down
- Károlyi Balázs
bkarolyi
Károlyi Balázs 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Az exocorium hátulsó kétharm ada fekete, az alapnál levő egyharmada egészen, a közepén csak külső szegélye piros vagy sötétpiros (). A fejnek a szemek előtt fekvő része pirossal szegélyezett. Az előháton 2 nagy négyszögletes, pirossal keretezett fekete folt látható, a pajzson 3, az endocoriumon pedig 2-2 széles folt. A pajzs két olda­ lán levő folt, illetve sáv nem indul ki a pajzs alapszögletéből, hanem valamivel lejjebb. A csápok és a lábak szintén feketék, néha azonban a combok alsó része sárgás. A tor mellszelvényei feketék, sárga-piros kerettel. A haslemezek közepén és a lélegzőnyílásokon nagy fekete foltok láthatók. Az előhát két oldala benyomott. A membrán fekete, szegélye fehér. 7,5-8,5 mm.


Közép-Európában eddig Magyarországon kívül csak Prága és Bécs mellett fogták. Előfordul még Kisázsiában, a Kaukázusban és Marokkóban. Magyarországon nem gyakori. Tápnövényei a Reseda lutea, az Alyssum saxatile, a Lepidium draba és Sisymórium-fajok. (III., V-VI.) (= dominulus H. Sch.)


Fieberi FIEB. Megjegyzés: Jelenlegi neve: fieberi - szerk.

Változata:
1. A pajzs 2 oldalsávja az alapszögletből indul ki (), az endocorium folt­ jai keskenyek. A hasoldalon levő középső fekete folt és a lélegzőnyílások fekete foltjai egymással összeolvadnak. A potroh külső szélén is vannak kisebb fekete foltok. A tor mellszelvényeinek a kerete is fekete. - Hazánkban ritka (Budapest, Piliscsaba, Törökbálint és Isaszeg). (III-VI.)
ab. melanogaster HORV.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Források

Tudományos név:

Eurydema fieberi

Források:

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás