Leírás

Kisebb állat, 8-9 mm hosszú. 1-3. csápíze és a 4.-nek az alapja sárga, zöldes vagy barnás, a csáp többi része fekete. Fején és előhátán elszórva hosszú, finom, szürkés szőrök láthatók. A combok, főként a hátulsók, végük felé finoman, feketén pontozottak, közepén nagy fekete ponttal. A bűzmirigy kivezetőnyílása rövid kanál alakú csator­ nában fekszik. Az előhát hátulsó szöglete nem haladja túl az exocorium kiszélesedett részét. A corium rózsás árnyalatú, a fej és az előhát feketén pontozott.

Hazája Közép- és Dél-Európa, a Kaukázus, Turkesztán és Szibéria. Magyarországon nem túl gyakori, csak elszórtan száraz talajon, meleg lejtőkön található. Leginkább homokos, homokbuckás sztyeppvidékeken fordul elő, az Artemisia campestris-en. (IV., VI-X.)

lunulatus GZ.
Megjegyzés: Jelenlegi neve Antheminia lunulata - szerk.

Változatai:
1 (2) Rózsaszínes árnyalatú. A fejen és az előhát elülső részén fekete pontok van­nak. Teste halványzöld. - A Kárpát-medencében igen ritka. Az Alföldről és Simontornyáról ismert. (VI-VII.) ab. pallidior KIRK.
2 (1) Nem rózsaszínes árnyalatú. Fején és az előhát elülső részén nincsenek fekete pontok. - Ritka. Az Alföldről, a Barcaságból és a Duna dél-kárpáti szakaszá­nak környékéről került elő. (VII-IX.) ab. decolor FERR.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó