A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal
Oszd meg Facebookon
Új cikk! Karl Csaba: A nagy zugpók (Eratigena atrica C. L. Koch, 1843) hazai elterjedése, terepi határozása
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

Kisebb faj. A connexivum világos rajzolatai sárgásfehérek, a corium sötétbarna, a rövid szárnyú alakon az egész szárnycsonk sötétbarna. A pronotum hátulsó részének oldalszéle rendszerint sárga színű. Feje a pontszernek közötti kis foltocska kivételével fekete. Csápízei és szipókája feketésbarna, lábai a kissé világosabb lábszárvégek és lábfejek kivételével hasonló színűek. A potroh fekete, a membrán sötétbarna. A test finom, ritkás szőrözete fehéres. A rövid szárnyú alak pajzsa kissé felfelé hajló, lábai, csápja és szipókája valamivel világosabb, mint a teljes szárnyú alaké. 8 - 9,5 mm.

Jugoszláviában, Magyarországon, Romániában (Erdély) és a Szovjetunió európai felének déli részében előforduló, meglehetősen ritka faj. Hazánkban csak néhány példánya került elő a Budai-hegyekből, Pécsről, Őrszentmiklósról és Sukoróról. Meleg, napsütötte helyeken él. Rajzása rövid, évi egy nemzedéke van.


niger H.-SCH.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Források

Magyar név:

fekete gyilkospoloska

Forrás:

- Rédei Dávid

Tudományos név:

Rhynocoris niger

Források:

- RÉDEI, D.: A Naszály poloskafaunája (Heteroptera). (True bugs (Hemiptera: Heteroptera) of the Mt Naszály (Hungary).) – In: PINTÉR, B. & TÍMÁR, G. (eds):A Naszály természetrajza. Tanulmánygyûjtemény. (A natural history of Mt Naszály, Hungary.) Rosalia (A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötetei, 5.) Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, pp. 521–532.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás