Megjelent a Hangyakalauz című könyv, melyben 94 hazai hangyafaj egyedei kerülnek részletes bemutatásra, a határozó részében pedig 107 faj szerepel több, mint 700 makró fotó felhasználásával.

https://antsite.eu/hangyakalauz-hazai-hangyafajok-bakos-adam/

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2019-05-01 Károlyi Balázs
bkarolyi
Bakardzsiev Krisztián, Horváth Dávid, Károlyi Balázs, Lukátsi Márk, Mészáros Ádám 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírás

Kisebb faj. A connexivum világos rajzolatai sárgásfehérek, a corium sötétbarna, a rövid szárnyú alakon az egész szárnycsonk sötétbarna. A pronotum hátulsó részének oldalszéle rendszerint sárga színű. Feje a pontszernek közötti kis foltocska kivételével fekete. Csápízei és szipókája feketésbarna, lábai a kissé világosabb lábszárvégek és lábfejek kivételével hasonló színűek. A potroh fekete, a membrán sötétbarna. A test finom, ritkás szőrözete fehéres. A rövid szárnyú alak pajzsa kissé felfelé hajló, lábai, csápja és szipókája valamivel világosabb, mint a teljes szárnyú alaké. 8 - 9,5 mm.

Jugoszláviában, Magyarországon, Romániában (Erdély) és a Szovjetunió európai felének déli részében előforduló, meglehetősen ritka faj. Hazánkban csak néhány példánya került elő a Budai-hegyekből, Pécsről, Őrszentmiklósról és Sukoróról. Meleg, napsütötte helyeken él. Rajzása rövid, évi egy nemzedéke van.


niger H.-SCH.
Forrás: Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Források

Magyar név:

fekete gyilkospoloska

Forrás:

- Rédei Dávid

Tudományos név:

Rhynocoris niger

Források:

- RÉDEI, D.: A Naszály poloskafaunája (Heteroptera). (True bugs (Hemiptera: Heteroptera) of the Mt Naszály (Hungary).) – In: PINTÉR, B. & TÍMÁR, G. (eds):A Naszály természetrajza. Tanulmánygyûjtemény. (A natural history of Mt Naszály, Hungary.) Rosalia (A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötetei, 5.) Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, pp. 521–532.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás