Leírás

A pajzs oldalszegélyén borda, közepén hosszanti él húzódik. A fej felülről körülbelül kétszer hosszabb a szemek között mért szélességnél. Az előhát ellaposodó, oldalszegélye kissé felfelé hajló és fűrészes. Az előhát közepén sekély hosszanti barázda húzódik, mellette kétoldalt 1-1 hosszanti borda vonul. A hasoldal barnássárga, a hátoldal feketésbarna (25. ábra), az előhát világosabb foltokkal. A potroh hátoldalán nagy, sárgásbarna mező van, az 1 - 3. connexivum-szelvény külső része fehér. A membrán pigmentálatlan, erei barnák. A példányok egy részének - különösen a nőstényekének - hátoldala világosabb árnyalatú. 7 - 9 mm.


Az északi területek kivételével egész Európában megtalálható, Észak-Afrikában, a Kaukázusban és Szibéria déli részein is ismeretes. Meleg, napsütötte domb- és hegyoldalakon, száraz helyeken gyűjthető. Különösen fűvel benőtt erdei tisztásokon, kiritkult fiatal telepítésekben találhatjuk. Fűszálakon mozdulatlanul ülve lesi áldozatait, az apró rovarokat. Hazánkban elég gyakori, inkább a középhegységeinkből került elő, a Nagyalföldön hiányzik, a Kisalföldön csak egyetlen helyről ismert. Áprilistól szeptemberig gyűjtötték, júniusban a legnagyobb számú.


crassipes FABR.
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó