Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 81)

Fejlődési szakasz: hernyó

1. oldal (1 - 3 / 22)

Fejlődési szakasz: egyéb

1. oldal (1 - 1 / 1)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 68)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2022-08-29 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 1 arrow_drop_down
2022-08-20 Káldi József Káldi József 1 1 arrow_drop_down
2022-08-19 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 1 arrow_drop_down
2022-08-09 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 1 arrow_drop_down
2022-08-03 Ujhelyi Sándor Ujhelyi Sándor 1 1 arrow_drop_down
2022-07-26 Tímea Tímea 1 1 arrow_drop_down
2022-07-25 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 1 arrow_drop_down
2022-06-17 BohratMaria21 BohratMaria21 1 1 arrow_drop_down
2022-06-08 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 2 arrow_drop_down
2022-05-12 Tóth Norbert
Cilu005
Tóth Norbert 1 4 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírások

Fajleírás

A galajszender (Hyles gallii) a szenderfélék (Sphingidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj. A család különlegessége, hogy minden faja – más lepkecsaládokkal ellentétben – képes a levegőben ún. szitáló repülést végezni, amikor is egy helyben lebegnek pl. nektár szívogatása közben.
Az elülső szárnyak szegélyterei barnás színűek, középen egy krémszínű sáv osztja ketté. A hátsó szárnyak szárnytöve és szegélytere fekete, míg a középtér krém és rózsaszín színezetű. A fej, a tor és a potroh barna színűek. A fej és a tor kétoldalán egy-egy krémszínű sáv húzódik végig. A potroh tövének oldalai fekete-fehér-fekete-fehér csíkozásúak, míg a végén csak két-két fehér csík van. A potroh a tövétől egészen a középtér alsó határáig egy központi fehér pontsor húzódik. Szárnyfesztávolsága 65-85 mm.
Az imágók május végén – július elején kelnek ki, majd a párzást követően a nőstények lerakják csomókban álló petéiket. A hernyók hegyi füzikén (Epilobium montanum), közönséges galajon (Galium mollugo) és tejoltó galajon (Galium verum) fejlődnek elsősorban, de ezek hiányában elfogadják még egyes ligetszépeféléket (Onagraceae), a nagy útifüvet (Plantago major) és a ragadós galajt (Galium aparine). A fiatalabb hernyók alapszíne zöld, hátukon egy vékony sárga sáv húzódik végig, a hátuk két oldalán pedig piros foltokkal tarkítottak, farkincájuk fekete színű. Az idősebb hernyók zöld, barna vagy fekete alapszínűek, hátukon egy vékony világos csík húzódik végig, a hátuk kétoldalán pedig fekete gyűrűvel körbevett sárga foltokat viselnek, farkincájuk bordó színű. A hernyók az áttelelés után április végén – május elején bábozódnak be. A báb jellegzetes, a többi hazai szendertől jól elkülöníthető.
A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a kutyatejszenderrel (Hyles euphorbiae) illetve a sávos szenderrel (Hyles livornica), de ha kicsit jobban megvizsgáljuk a három fajt, könnyen elkülöníthetőek egymástól. Míg a H. gallii elülső szárnyainak felső szélén egybefüggő barna sáv húzódik, addig a H. euphorbiae esetében csak barna foltokat találunk. Emellett a H. euphorbiae toráról hiányzik a H. gallii esetében fent leírt pontsor is. A H. livornica-tól pedig megkülönbözteti, hogy míg a H. livornica erei világos pikkelyekkel borítottak, addig a H. gallii szárnyerei követik a szárny mintázatát.
Főként erdő melletti gyepeken, lápréteken, néha szárazabb homokpusztákon fordul elő.

Elterjedés

Európában Portugálián és Dél-Európán kívül általánosan elterjedt.
Magyarországon az Őrségből, Koroncó térségéből, az Észak-Hanságból, a Balaton-felvidékről, a Somogyi-dombságból, a Velencei-hegységből, a Budai-hegységből, a Pilisből, a Börzsönyből, a Kiskunságból, a Jászságból, a Mátrából, a Bükkből, a Hajdúságból és a Nyírségből vannak előfordulási adatai.

Természetvédelmi helyzet

Az erdősült területekbe ékelődő gyepes mozaikfoltok és patakvölgyek segíthetik a faj fennmaradását.

Védettség

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.
Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék

Ambrus András. 2020. Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötet sorozata, Rence 4.

2022.02.04.
leírásban szereplő fajnév: Galajszender (Hyles gallii)
Forrás: Zsupos Vivien ©
Védett faj, természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.
Forrás: Magyar Közlöny 2015/158.

Források

Magyar név:

galajszender

Források:

- Buschmann Ferenc - Szabóky Csaba: Hazai nagylepkéink magyar nevei

- Tóth Balázs (2019): Magyarország nagylepkéinek határozója

Tudományos nevek:

Hyles gallii

Forrás:

- Pastorális Gábor, Buschmann Ferenc & Ronkay László (2016) - Magyarország lepkéinek névjegyzéke - Checklist of the Hungarian Lepidoptera

Hyles galii

Források:

- Buschmann Ferenc - Szabóky Csaba: Hazai nagylepkéink magyar nevei

- Tóth Balázs (2019): Magyarország nagylepkéinek határozója

Társalgás