Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 99)

Fejlődési szakasz: frissen kelt

1. oldal (1 - 1 / 1)

Fejlődési szakasz: lárva

1. oldal (1 - 3 / 3)

Fejlődési szakasz: exuvium

1. oldal (1 - 3 / 4)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 74)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2021-08-08 HungarianAgate HungarianAgate 1 1 arrow_drop_down
2021-07-28 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 3 arrow_drop_down
2021-07-28 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 3 arrow_drop_down
2021-07-28 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 2 arrow_drop_down
2021-07-28 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 3 arrow_drop_down
2021-07-22 Bócsó Anita
BocsoA
Bócsó Anita 1 1 arrow_drop_down
2021-07-20 Molnár Márton
1839338756211914_facebook
Molnár Márton 1 1 arrow_drop_down
2021-07-18 Kárpáti Marcell
k.marci
Kárpáti Marcell 1 1 arrow_drop_down
2021-07-16 Frigyes Frigyes 1 2 arrow_drop_down
2021-07-15 Cseke László
IzeltLaszlo
Cseke László 1 1 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírások

Fajleírás

A gyűrűs folyami-szitakötő (Onychogomphus forcipatus) a folyami-szitakötők (Gomphidae) családjába tartozó, egyenlőtlen szárnyú szitakötő (Anisoptera) faj.
Szemei zöldek, arca sárga. Teste világos okkersárga, a potrohon a fekete mintázat erőteljesen kiterjedt. A potrohon sárga gyűrűket visel. A nőstény potrohán hátrafelé csökkenő méretű foltok vannak, amelyek a szelvények elülső szegélyén összeérnek a hasoldali világos foltokkal. A hím potrohvégi függelékei megnyúltak, végei derékszögben lefelé görbülnek. Mindkét nem lábai főként feketék, de a combokon van némi sárga rajzolat.
Az imágók az egyenlőtlen szárnyú szitakötőkre (Anisoptera) jellemzően széttárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Közepes termetű faj, a folyami-szitakötők családjának legkisebb tagja, testhossza 46-50 mm, szárnyfesztávolsága 52-62 mm, a lárvabőr hossza 22-26 mm.
A lárva oxigéndús, kavicsos medrű, tiszta, gyors áramlású kis-, közepes- és nagyobb folyóvizekben él, de patakok alsóbb szakaszain is megjelenhet. Feltehetőleg három évig fejlődik. Az imágóval június elejétől augusztus végéig találkozhatunk.

Elterjedés

Közép- és Dél-Európában elterjedt, Észak-Európában ritka.
Magyarországon a hegységek környékén és a dombvidékeken elterjedt, de a nagyobb folyók mentén a síkvidékeken is előfordul.

Természetvédelmi helyzet

Nem fenyegetett, de az oldott oxigén mennyisége és a víz tisztasága limitáló tényező lehet számára, illetve a kisebb vízfolyásokon végzett vízügyi beavatkozások is negatívan befolyásolhatják az állomány méretét.

Védettség

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.
Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

2022.02.04.
leírásban szereplő fajnév: Gyűrűs folyami-szitakötő (Onychogomphus forcipatus)
Forrás: Zsupos Vivien ©
Elterjedése:

Ponto-kaspi, Európa középső és déli részén honos, Észak felé ritkább, a mediterrán országokban gyakoribb faj. (Maga a genus is fajokban gazdagodik Dél felé.) Hazánkban a hatvanas évekig több, népes populációja volt ismert, majd évtizedekig eltűntnek látszott ez a szitakötő. Újabb vizsgálatok kimutatták több pontról, de - többnyire - nem a régebben ismert helyekről. Nálunk ez a faj tekinthető a Gomphidák közül a legritkábbnak.

Ökológia, lárvális élőhely, fenológia, imágó élőhelye:

A ma ismert populációk alapján a faj a kavicsos alzatú (magától értetődően elég gyors) folyóvizekben él. A vízfolyás lehet kicsi- vagy közepes folyócska (a Kerka végig), közepes (Rába felső szakasz), vagy nagyobb (felső Tisza) folyó egyaránt. Az élőhelyeken általában kísérő, árnyaló faállomány nem található és a part is kavicsos. A lárva a durva kavics között kapaszkodik, kövek alatt mozog, szükség esetén be is ássa magát, de úszik is, sőt, vízinövényeken is tud mászni. Oxigénigénye jelentős, akváriumban tartva azonban fokozatosan hozzászokik a számára kedvezőtlenebb viszonyokhoz is. Vele azonos élettérben nem szokott más Gomphida faj élni, leggyakrabban az Aphelocheirus aestivalis fenékjáró poloska fajjal együtt fordul elő (az utóbbi az elterjedtebb nálunk). Ez azért érdemel említést, mert ez az egyetlen hazai vízi poloska, mely a vízben oldott oxigént használja légzésre, vagyis nem jön fel a vízfelszínre levegőért. Eddigi ismereteink szerint, ahol nincs Aphelocheirus, nem érdemes a forcipatust keresni. Nagyjából szinkronizáltan, viszonylag későn, július elején bújik ki az imágó. A lárvabőr a parton, köveken, növényeken többnyire hosszabb ideig még megtalálható, ha csak időközben valami áradás (ebben az időszakban nem annyira jellemző) le nem mossa őket. Az imágó többnyire a víz közelében tartózkodik, kisebb vízfolyások esetében közvetlenül a vízpartra ül le pihenni, kövekre, kavicsra, száraz növényi anyagokra. Ilyenkor jól megfigyelhető, elkülöníthető a többi (esetleg még szintén jelenlévő) Gomphidától: ez a legkisebb hazai faj, viszonylag sötét az összhatása, a sárgás színe okkerbe hajló (a többieké idősebb korban inkább a zöld fele tolódik). Elég szemfüles, nem egyszerű jól megközelíteni. A nőstény - a többi Gomphidánktól eltérően - nem a vízbe "mossa" bele tojásait, hanem jóval a víz színe fölött szitálva, egyenként potyogtatja őket le, szinte keresi számukra a megfelelő helyet. A tojások viszonylag nagyok, figyelmes szemlélő szabad szemmel is észlelheti azokat.

Veszélyeztető tényezők:

Feltehetőleg a faj számára az oldott oxigén mennyisége lehet a kritikus, illetőleg a víz tisztasága a limitáló tényező. A megfigyelések szerint sokkal több potenciális élőhelye van kihasználatlanul nálunk, mint a genus többi tagjának.

Populációs trendek:

A régebbi hazai adatok zöme a Dunakanyar környékére és hegyvidéki patakokra vonatkozott, ahol jelentős számban tenyészett a faj. (Ezekről a területekről hiányoznak a friss adatok.) A hatvanas-hetvenes évektől szinte teljesen eltűnt, majd, jó két évtized elteltével újra előkerült, de addig ismeretlen helyről, a Kerkáról. Ott azóta is rendszeresen vizsgált, stabil populációja tenyészik, mely kapcsolatban van a szomszédos (újabban feltárt) szlovén területek masszív népességével. Ezt követően megkerült több, nagyobb folyóvízből is, a Felső-Tiszáról, Rábáról, majd a Bódváról is, és imágó adatok is adódtak több más helyről is. Ma szinte lehetetlen megmondani, hogy a populációs változások hátterében az északi állományok (nálunk a hegyvidék populációi?) általános visszaszorulása és a déliek terjeszkedése, vagy egyszerűen a gyér megfigyelési adatok véletlenszerű mintázata áll-e.

Terepi megfigyelés módjai, adatgyűjtés:

Mivel ennek a fajnak az imágója nem nagyon távolodik el a víztől, érdemes az alkalmasnak tűnő helyeken júliusban az adultakat keresni. Nagyobb folyók esetében, ahol több más Gomphida is előfordulhat, erre csak nagyobb gyakorlattal és a faj alaposabb ismeretében szabad vállalkozni, kisebb vízfolyásoknál viszont érdemes lehet próbálkozni. Amennyiben sikerül az imágó jelenlétéről megbizonyosodni, mindenképpen tanácsos magát a lárvát is felkutatni, ami az év bármely szakaszában megtehető.
Forrás: dr. Ambrus András

Források

Magyar nevek:

gyűrűs folyami-szitakötő

Forrás:

- Ambrus András, Danyik Tibor, Kovács Tibor, Olajos Péter (2018): Magyarország szitakötőinek kézikönyve

csermely szitakötő

Forrás:

- dr. Ambrus András

Tudományos név:

Onychogomphus forcipatus

Források:

- Somogy megye szitakötőinek katalógusa

- Vajda Csilla - Dévai György (2015): A magyar szitakötő-fauna (Odonata) új taxonjegyzéke

- Ambrus András, Danyik Tibor, Kovács Tibor, Olajos Péter (2018): Magyarország szitakötőinek kézikönyve

Társalgás