Leírás

Kisebb (8—12 mm), teste nem teljesen fekete, legalább a szárnyfedők mellfedői, a hasa, továbbá lábai és csápjai kékes fényűek. Többnyire a szárnyfedők lehajló pereme is kékes színű. Szárnyfedői sűrűn és erőteljesen pontozottak, a pontok között nem ráncos, vagy csak helyenként vannak gyenge ráncok. Mellfedői is finomabban pontozottak és nem ráncosak. 8—12 mm.

Előfordul Franciaországtól a Balkán félszigetig. Magyarországon általánosan elterjedt és valamennyi faj között a leggyakoribb. Skulptúrája egyazon populáción belül is rendkívül változó. Kora tavasztól késő őszig megtalálható (= violaceonigra De Geer, coriaria Laich., angusticollis Duftschm., crassipes Grimm., Apáthyi Bodnár partim, carpathica Bechyné)

Változata:

1. Egész teste határozottan kék, ibolyáskék vagy ritkán rezes. — Sokkal gyakoribb, mint a törzsalak (= aerea Fairm.)
ab. caerulescens Csiki
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó