Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A fekete varratszegély a tövéig párhuzamos, többnyire olyan széles, mint maga a sárga sáv, hozzávetőlegesen az 5. pontsorig terjed, a tövén egyáltalán nem, vagy csak igen gyengén szűkül el (). Lábszárai nagyrészt sötétek. Az első 4 csápíz sárga. Feje és az előtor háta zöldes-bronzos fémfényű. Homloka és a fejtető erőteljesen és szórtan pontozott, az előtor háta és szárnyfedői durván és sűrűn pontozottak, a szárnyfedők pontozása sorokba rendezett. A hímvessző megnyúlt, párhuzamos szélű, a vége felé kerekítve elszűkül, maga a vége középen kis hegybe kihúzott, felül harántosan recézett, alul sima. 1,5—1,8 mm.

Csaknem az egész palearktikus régióban elterjedt, mindenütt nagyon közönséges, de nem ez a fő kártevő. Nemcsak keresztesvirágúakon fordul elő, hanem a gabonavetésekben, különösen tavaszi árpán is. Hogy az árpán kárt okoz-e, még tisztázásra szorul. Magyarországon ez a legközönségesebb faj
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar nevek:

kis káposztabolha

Forrás:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

muharbolha

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

Tudományos név:

Phyllotreta vittula

Források:

- Merkl Ottó, Víg Károly - Bogarak a Pannon régióban

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

Társalgás