Segítsd te is az izeltlabuak.hu működését! Bővebben

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 318)

Fejlődési szakasz: lárva

1. oldal (1 - 1 / 1)

Fejlődési szakasz: exuvium

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találatok

1. oldal (1 - 10 / 206)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2022-06-27 Marussi Istvánné Marussi Istvánné 2 1 arrow_drop_down
2022-06-27 Marussi Istvánné Marussi Istvánné 4 1 arrow_drop_down
2022-06-07 abonyiotto abonyiotto 1 2 arrow_drop_down
2022-05-31 aranypeter aranypeter 1 2 arrow_drop_down
2022-05-18 FelhoFarkas FelhoFarkas 3 1 arrow_drop_down
2021-08-06 Bernát Máté Bernát Máté 2 1 arrow_drop_down
2021-07-28 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 2 arrow_drop_down
2021-07-26 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 1 arrow_drop_down
2021-07-26 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 1 arrow_drop_down
2021-07-26 Bán Csaba
bancs
Bán Noémi, Bán Levente, Bogner József, Bánné Varga Klára, Bán Csaba 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

Leírások

Fajleírás

A kisasszony-szitakötő (Calopteryx virgo) a színesszárnyú szitakötők (Calopterygidae) családjába tartozó, egyenlő szárnyú szitakötő (Zygoptera) faj.
A hím szeme sötétbarna, teste fémes kék színű, zöldes árnyalatú. A potroh hasi oldalán a 8. és 9. szelvények vörösesek, a 10. pedig hamvas színezetű. Lábai feketék, tora a szárnyak tövénél világosbarna, szárnyukon nincs szárnyjegy. A vízteret övező növényzetben territóriumot tart.
A nőstény szeme barna, teste fémeszöld színű. Potroha bronzos árnyalatú, idősebb korban hamvas bevonatú. A lábak és a tor szárnytövi része világosbarna. Szárnya barnás színezetű, feltűnő világos szárnyjeggyel.
Az imágók az egyenlő szárnyú szitakötőkre (Zygoptera) jellemzően a test fölött összezárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Testhossza 45-49 mm, szárnyfesztávolsága 50-74 mm, a lárvabőr hossza 23-34 mm.
A lárva a legalább részben árnyékolt, gyors folyású, hűvös és oxigéndús vizű hegy- és dombvidéki, kis- és közepes vízfolyásokban fejlődik. Az imágó általában nem távolodik el a víztértől, kedveli a beszűrődő napfényes foltokat és nyíltabb helyeket. Életciklusa két éves, az imágóval májustól szeptemberig találkozhatunk.

Elterjedés

Európában általánosan elterjedt, a Brit-szigetek északi részéről és Skandinávia északnyugati részéről hiányzik.
Magyarországon a hegy- és dombvidékek patakjai mentén fordul elő, ritkán síkvidéken is felbukkanhat.

Természetvédelmi helyzet

Nem fenyegetett, de az élőhelyét árnyékoló erdőállományok tarvágásának hatásai (pl. víztér felmelegedése, vízjárás kiegyenlítetlenné válása) fenyegetést jelent a lokális állományra. A víz szervesanyag-terhelését nem tolerálja, gyors eltűnéssel reagál rá.

Védettség

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.
Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

2022.02.04.
leírásban szereplő fajnév: Kisasszony-szitakötő (Calopteryx virgo)
Forrás: Zsupos Vivien ©
Elterjedése:

Dévai (...) szerint nyugat-szibiriai faunaelem. Európában széltében elterjedt. Hazánkban elsősorban a hegy- és dombvidék beerdősült területeinek patakjai mentén fordul elő.
Ökológia, lárvális élőhely, fenológia, imágó élőhelye:

A lárva kedveli az oxigénben gazdag, gyors áramlású vizeket, patakokat, ahol gyakorta a vízparti fák gyökerei között, esetleg - ha van hínár növényzet - a növényekre kapaszkodva zsákmányol kisebb gerinctelen fajokat. Folyamatos fejlődésű, májustól a nyári időszak alatt is egyaránt lehet találni frissen kelt példányokat, idősebb egyedeket és eltérő fejlettségű lárvákat a vízben. Az adultak többnyire nem távolodnak el túlságosan messze a pataktól, kedvelik a beszűrődő napfényes foltokat és nyíltabb helyeket, ahol táplálkoznak. A hímek a patakot kísérő növényzeten foglalnak területet, melyet jellegzetes szárnymozdulatokkal (nyitogatással) jeleznek a rivális hímek felé. Szintén jellegzetes (gyors, apró szárnycsapásos) udvarló repüléssel közelítik meg az arra érkező nőstényeket.

Veszélyeztető tényezők:

A faj lárvája nem kedveli, ha a víz áramlása lelassul, valamint ha az oldott oxigén mennyisége más egyéb okból csökken. Árnyaló állomány nélküli, erősebben felmelegedő, lassabban áramló vizekben - amíg az oxigén ellátottság kedvezőbb - együtt is előfordulhat a sávos szitakötővel (Calopteryx splendens), azonban az alsóbb folyási szakaszokon általában átadja helyét más fajoknak. A patakok felsőbb szakaszain a vízkivételek, alsóbb szakaszokon a befolyó szennyező anyagok, illetve az árnyaló állományok eltávolítása veszélyezteti az állományokat. Szárazabb periódusokban egyes élőhelyei kiszáradhatnak.

Populációs trendek:

Bővizű patakok felső szakaszain élő populációi stabilnak tűnnek, alsóbb szakaszokon - egyes helyeken - csökkenhetett a népesség, azonban általános visszaszorulás nem mutatható ki.

Terepi megfigyelés módjai, adatgyűjtés:

A faj igen jól vizsgálható az általa benépesített élőhelyeken, könnyen és jól fotózható, filmezhető, látványos és - a népesség zavarása nélkül - tanulmányozható.
Forrás: dr. Ambrus András

Források

Magyar nevek:

kisasszony-szitakötő

Forrás:

- Ambrus András, Danyik Tibor, Kovács Tibor, Olajos Péter (2018): Magyarország szitakötőinek kézikönyve

kisasszony szitakötő

Forrás:

- dr. Ambrus András

Tudományos név:

Calopteryx virgo

Források:

- Vajda Csilla - Dévai György (2015): A magyar szitakötő-fauna (Odonata) új taxonjegyzéke

- Ambrus András, Danyik Tibor, Kovács Tibor, Olajos Péter (2018): Magyarország szitakötőinek kézikönyve

Társalgás