Leírás

Feje, előháta és pajzsa túlnyomórészt sötétbarna. A szemek mellett, a pontszemek tájékán, az előhát közepe táján és a pajzs csúcsán világos foltok vannak.Testének alapszíne sárgásfehér, enyhén barnás árnyalatú. Első 2 csápíze világos, a 3. és a 4. íz sötét. Lábai majdnem teljesen világosak. Az exocorium oldalszéle végig sörtézett. Az exocorium teljesen, a clavus nagy része és a membrán túlnyomó része világos. A mesocoriumon 3 terjedelmes világos folt van, a félfedők felületének túlnyomó része sötétbarna. A clavus közepe táján, a mesocorium közepén és a csúcsa előtt terjedelmes, feketésbarna foltok vannak. A membrán erei sárgásbarnák (26. ábra). 3,75-4,5 mm.


Európában a Kárpát-Medence vonaláig él és Észak-Afrikában fordul elő­ Hazánk elterjedési területének északi határán fekszik, nálunk ritka, csak néhány példányát ismerjük Felsőörsről, Balatonfüredről és Békésről, de ezek is még a múlt századból származnak. Kövek alatt vagy sziklák repedéseiben található, aránylag ritkán jön ki a napfényre, csak rövid ideig tartózkodik védett élőhelyén kívül. (= Bertkaui VERH., boopis GEOFFR., lapidicola LAP.)
Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. - Heteroptera VII.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó