A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját a Patreonon.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Fejlődési szakasz: imágó

1. oldal (1 - 3 / 3)

Találatok

1. oldal (1 - 2 / 2)

Találat dátumaarrow_downward Szerzőswap_vert Észlelte Példányok száma Képek száma
2018-09-06 Horváth Dávid
Hirvenkurpa
Horváth Dávid 1 1 arrow_drop_down
2018-09-04 Cseh Sándor
Sanyus
Cseh Sándor 1 2 arrow_drop_down

Előfordulási térkép

A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, a 2018 zöld, a 2019-es találatok narancs színnel vanna jelölve. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.

Leírás

Színe barnás rozsdavörös (az élő példányok rézfényűek), alul fekete, a fejpajzs, a csápok, a potroh oldalszegélye és a lábak sárgásbarnák, a combok töve olykor fekete foltos. Az előtor háta ellipszis alakú, másfélszer olyan széles, mint amilyen hosszú, oldalszéle a hátulsó szögleteknél lekerekített és középen a legszélesebb, felülete elmosódottan pontozott. Szárnyfedői szélesebbek, mint az előtor háta, válla lekerekített hegyesszögben kihúzott, a pajzsocska mögött kétoldalt benyomott, a varrattal párhuzamos első borda többnyire jól fejlett és elöl a pajzsocska melletti benyomatot körülveszi. A bordák közeiben szabálytalanul, durván pontozott, olykor pontsorok nyomával (). 4,5—6 mm; 3—4 mm széles.

Előfordul az egész palearktikus tájban, keleten Kelet-Szibériáig. Magyarországon mindenfelé gyakori, különösen homokos talajon. Tápnövényei különböző Convolvulus-iajok (V—VII.) (= ferruginea Fabr.)

Változata:
1. A szárnyfedőkön kisebb-nagyobb sötétebb barnás foltok vannak. — A törzsalak közt gyakori
ab. sobrina Weise
Dr. Kaszab Zoltán (1962): Levélbogarak - Chrysomelidae: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Források

Magyar nevek:

közönséges bordáspajzsbogár

Forrás:

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

bordás pajzsbogár

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

Tudományos nevek:

Hypocassida subferruginea

Források:

- Károly Vig (2003): Leaf Beetle Fauna of the Carpathian Basin (Central Europe) - Special topics in leaf beetle biology - Proceedings of the Fifth International Symposium on the Chrysomelidae

- Otto Merkl, Szénási Valentin (2018): A Turjánvidék Natura 2000 terület déli részének bogárfaunája (Coleoptera). (The beetle (Coleoptera) fauna of the southern part of the Turjánvidék Natura 2000 site.)

Cassida subferruginea

Források:

- Merkl Ottó (2010): A Naszály bogárfaunája (Coleoptera) - Rosalia 5. p. 533–639.

- Tomov, Gruev, Vig, Merkl: Chrysomelidae (Coleoptera) of the Bükk National Park

Társalgás