Leírás

Félfedője (2. ábra; F) túlnyomórészt sárga vagy barna, néha kissé vöröses, kisebb-nagyobb kiterjedésben fekete foltok díszítik. Rajzolata igen változékony; több változatát írták le, de a tipikus alak és a változatok között az összes átmenetek megvannak. Feje és előtora fehéressárga vagy barnássárga, gyakran zöldes árnyalatú. Előtorának hátulsó fele gyakran sötét, pajzsocskája fekete. Potrohának hátoldala fekete, hasoldala sötétbarna. 14—16 mm.


Az egész palearktikumban otthonos. Hazánkban is általánosan elterjedt, a nem leggyakoribb faja. Imágó alakban telel át, s az összes Notonecta-fajok között a legkorábban, már tél végén megkezdődik párzása, majd peterakása. Egyes irodalmi adatok szerint a párzás már ősszel megindul, de a megtermékenyített peték ürítését csak tavasszal kezdi meg. 2 mm nagyságú, hosszúkás petéit egyesével vízi növények szárába rakja. A petékből 18—21 nap múlva kelnek ki az 1. állapotú lárvák, ezeket 10—14-napos közökben váltják a 2—5. stádiumú lárvák. Az 5. stádium kb. 3 hétig tart, majd megjelennek az első imágók. A fejlődés ideje tehát a peterakástól az imágó megjelenéséig mintegy 80—90 nap. Évente egy nemzedéke van — közönséges hanyattúszó-poloska


glauca L.
Soós, Á. (1963): Poloskák VIII. - Heteroptera VIII.: Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae)

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük. 'N' betű jelöli a fajcsoportokat (ha konkrét faj határozása nem lehetséges kép alapján), 'CF' azokat, amikre az adott faj nagyon valószínű, de nem teljesen biztos.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó