Neked is van fényképed, amit megosztanál? Regisztrálj! ×

Leírás

A család egyik legnagyobb faja (8. ábra). Barna, háta, hasa, a fedők és a combok, valamint a csáp 1. íze feketén pontozott, ez a pontozás néhol mintázatot ad. Feje körülbelül olyan hosszú, mint amilyen széles, összetett szemei lencse alakúak. A csáp 1. íze 3-élű, rücskös, a 2. és 3. íz hengeres, vékony, sárga, a 4. íz szürkés, orsó alakú. A szipóka eléri a középső csípőket. Előháta erősen kiszélesedik, pereme oldalt tompa hegybe fut ki, hátulsó-oldalsó szegélye finoman fűrészes. A pajzsocska háromszögletű, hegye finoman kihúzott. A félfedők ritkán a potroh végén is túlnyúlnak, a hártya átlátszó, barna, sűrűn erezett. A connexivumok felfelé állnak, valamivel a fedők fölé nyúlnak. Lábaik hosszúak, a combok erősek, tövük vékony. Az elülső lábszár vége erősen, a hátulsó kettőé enyhén megvastagszik. Az 1. lábfejíz körülbelül olyan hosszú, mint a másik 2 együttvéve. 10-15 mm.


Az egész Palearktikumban elterjedt faj, melynek egyes szerzők egy Távol- Keleten és egy Szíriában előforduló alfaját is említik. A törzsalak hazánkban mindenütt közönséges, elsősorban azonban a nedvesebb területeket kedveli. Polifág faj, leggyakrabban keserűfűféléken, azok közt is lórom (Rumex) fajokon található. Petéit a nőstény a tőlevelekre rakja, sorokban. A nyáron kikelő lárvák eleinte a leveleket, majd a terméseket szívogatják, őszre lesznek ivarérettek. Kifejlett példányai a talajszintben telelnek át. 5. stádiumú lárvája (9. ábra: B) felismerhető a csápdudorján befelé álló szarvacskáról - közönséges karimáspoloska


marginatus (LINNÉ, 1758)
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017-es találatokat kék színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: frissen kelt

Fejlődési szakasz: lárva