Várhatóan szeptemberben megjelenik Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó ismeretterjesztő könyve 'A földi idegenek - a hangyák világa' címmel. A könyv a Líra oldalán már előrendelhető.
A hazai egyetlen és ezáltal legnagyobb teljesen publikus ízeltlábú "citizen science" oldal. Oszd meg Facebookon
Támogasd a határozók munkáját eseti, vagy rendszeres befizetéssel.

Segítsd te is az ismeretterjesztést adatrögzítéssel, vagy határozással. Aktív rögzítők és határozók számára a hirdetés nem jelenik meg.

Nincs kép rögzítve

Nincs találat rögzítve

Nincs helyszín rögzítve

Leírás

A homlok egyenletesen domború. A csápdudorok rövidek és tompábbak (). Az előhát keskenyebb, elülső része 1-1,25-szor olyan széles, mint a középvonalban mért hossza. Az előhát pereme keskenyebb, többnyire egy csipkesorral. A pofák a fejpajzson túlérnek, de végük ritkán hajlik befelé. A csápdudor és a pofák rendszerint világosak, a fej többi része sötét, a fejpajzs fekete. Az előhát hátulsó része domború, a rövid szárnyú példányoké kevésbé (), elülső része világos, csak a tarajok végénél van 1-1 sötét kerek folt. A teljes szárnyú példányok félfedői a potrohon jócskán túlnyúlnak, a hártya egyszínű, erei sötétbarnák. A rövid szárnyú példányok félfedői a potrohon alig nyúlnak túl, a hártya is csipkézett, s a félfedők belső szegélye enyhén öblös, csak csúcsuk fedi egymást. A fedő töve világossárga, a félfedő többi része többé-kevésbé egyszínű piszkossárga. 2-3 mm.


Az egész Palearktikumban elterjedt faj, mely hazánkban is mindenfelé előfordul. Tápnövényei libatopfélék (Chenopodiaceae), melyeken, illetve azok tövén néha tömegesen található. Kifejletten telel át, imágóit itthon márciustól októ­ berig gyűjtötték, lárvái a nyári hónapokban találhatók - közösdéges recéspoloska


capitatum (WOLFF, 1804)
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Források

Magyar név:

közönséges recéspoloska

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- Rozner István (2004): Adatok a Mindszentkállai Öreghegy poloskafaunájához (Insecta: Heteroptera) - A Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei 21.

Tudományos név:

Piesma capitatum

Források:

- Dr. Móczár László (1950) - Állathatározó I - II.

- KONDOROSY, E. (1999): Checklist of the Hungarian bug fauna (Heteroptera). – Folia entomologica hungarica 60: 125–152.

- Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region

Társalgás