Leírás

A középső és a hátulsó comb alulsó oldalán 2-2 fekete pont látható. A coriumon nincs fekete hosszanti sáv (33. ábra). Az előháton csak a középső horda emelkedik ki, a 2 oldalsó széles és lapos. Az ívelt pofák elöl kissé hefűződtek (28. ábra : B). A csápok sárgák, a 2 utolsó íz barna. 8-9 mm.


Az egész palearktikumhan elterjedt, az északi vidékeket kivéve. Faunaterületünkön mindenütt előfordul, gyakori. Leginkább fűféléken él, található továbbá még Thymus-, Achillea-, Solidago-, Verbascum-, Avena-, Festuca-, Pinus-, Populus- és Betula-féléken. (III-IX.)
Aratás után az ivarérett példányok a gabonatáblákról fás vagy bokros helyekre költöznek, és rendszerint az avarba bújva ott töltik a nyár második felét, az őszt és a telet. Az összes kalászosokat megtámadja, de legerősebben az őszi és a tavaszi búzát, valamint a rozsot károsítja. Az Eurygaster nem fajaihoz hasonlóan tavasszal, a szárbaszökés időszakában az őszi gabonán tehet jelentős kárt, a bokrosodás idején
pedig a tavaszi gabonán. A szúrás a kalászolás előtt a levél-, illetve vezérhajtás pusztulását okozza, és így az ún. fehérkalászúságot hozza létre. A viaszérés ideje előtt megszúrt szem elszárad, a szúrás helyén pedig sötét folt támad. Az ellenük való védkezés lehet mechanikai (poloskafogógép), vegyi (nátrium- és káliumarzenit, mész), vagy biológiai (tyúkokkal való feletetés, tojásparaziták alkalmazása) - szipolypoloska, gabonaszipoly


FH. 2.
Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva