Leírás

Az egyik legbizarrabb, legszebb hazai poloska (11. ábra). Alapszíne sárga, melyet barna, esetenként vörösesbarna foltok tarkítanak. A csáp 2. ízének közepén 1 előreálló, csúcsán 3 tüske van. A 3. íz csúcsán apró tüskék állnak, a 4. íz orsó alakú. A csáp 1.' íze nincs 2-szer olyan hosszú, mint a szemek közti távolság, tüskéi jobbára egyenesek. Az oldalsó peremek majdnem az előhát elülső szegélyéig érnek. A fedő sárga, a hártya üvegszerűen átlátszó, tejfehéren csillog. A kiszélesedett connexivumok elülső szegélyén kiterjedt barna folt van. A hátulsó lábszár tövi felén 6-8 tüske van. A hasoldal tüskéi sárgásfehérek. 7-10 mm.


A Földközi-tenger mellékén és Kisázsiában elterjedt faj. Irodalmi adatok szerint Magyarországon is él, de a közölt lelőhelyek hazánk mai területén kívül esnek. Előfordulása lehetséges. Előfordulása száraz, meleg, dolomitos és mészköves területeken, laza, törmelékes talajú helyeken várható. Ismert tápnövényei néhány ezüstvirág (Paronychia), porcika (Herniaria) és köles (Panicum) faj, melyek Magyarországon is élnek. Az állatok a tápnövények tövén találhatók, és a mimikri sajátos formájával válnak nehezen felismerhetővé. Megzavarva finoman rezgetik testüket, és ettől egy szélfútta, elszáradt kis levélkéhez válnak hasonlatossá (szélcsendes időben ez a rezgés lehet éppen árulójuk). A tápnövény termőrészeit szívják. A nőstény petéit részben a hím hátára vagy hasára ragasztja, s a lárvák itt kelnek ki. Lárvák és imágók együtt telelnek át a tápnövény tövén. Kárpát-medencei imágóit június és szeptember között fogták.


[laciniata (VILLERS, 1789)]

Megjegyzés: A füzet írása óta Magyarországról előkerült a Mátrából, a Cserhátról és Pomázról.
Dr. Vásárhelyi Tamás: Fauna Hungariae 157. füzet Poloskák III. - Heteroptera III.

Előfordulási térkép


A pöttyök színének jelentése: 2015-nél korábbi fehér, 2015 sárga, 2016 piros, a 2017 kék, 2018-as találatokat zöld színnel jelöljük.
Illeszd be az előfordulási térképet a weboldaladba

Felhasználók képei

Fejlődési szakasz: imágó

Fejlődési szakasz: lárva